Puterea hiperbolei

Carti despre cum sa te descurci intr-o lume cu oameni tot mai dificili sunt destule, iar Oameni toxici de Marsha Petrie Sue nu e nici pe departe in esalonul I.

Are un limbaj sec, iar dupa bucata tipologiei nasolilor urmeaza pagini de formulare pe care un roman, si asa satul de declaratii referitoare la venitul pe care nu prea il are, le va detesta instant. Cred ca si traducerea a avut un rol in impresia asta defavorabila, pentru ca nu prea mi s-a parut cursiva si, pe deasupra, am dat peste cateva „care” in loc de „pe care”, fapt pe care il urasc de-a binelea (mai ales cand mi se intampla mie in vorbire).

Cu toate acestea, Oameni toxici are un merit care, indraznesc sa spun, face sa merite sa lecturezi rapid aceasta carte: titlul. O sintagma tare, care iti ramane in minte si care, repetata cu obstinatie pe fiecare pagina, se transforma intr-un reper prin care iti evaluezi relatiile cu ceilalti.

Dincolo de marketingul indubitabil al acestei formulari, exista un sambure de adevar: unii oameni otravesc mediul in care traiesc, ii seaca de energie pe ceilalti si se hranesc numai din trairi negative. Sa ridice mana cine n-a dat niciodata peste astfel de ipochimene.

Bun, acum ca ne-am lamurit ca n-a scapat nimeni, ganditi-va de cate ori v-ati jurat sa nu mai aveti de-a face cu ei, dar conjunctura si bunul vostru simt v-au tras din nou in situatii in care sa va faceti nervi si sa va irositi energia degeaba.

Cum sa ramai ferm, cand aceste persoane „toxice” fac parte chiar din familie, grupul de prieteni sau colectivul de la serviciu? As vrea sa stiu panaceul, dar cert e ca, in conditiile in care omenirea s-a angajat pe un fagas in care sanatatea mintala va fi un bun de lux, avem nevoie sa te impotrivim atitudinilor negative prin orice mijloace ne sunt la indemana.

La asta servesc hiperbole precum „oameni toxici” sau ca „terorismul relational” al lui Jacques Salome – sa ne intareasca increderea si hotararea de a a proceda precum spunea Hamlet:

I must be cruel only to be kind.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris ca mi-a oferit inca un argument impotriva negativismului.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.