Iulius Caesar

DSC_0016

Chiar am vrut sa-mi placa Iulius Caesar in prezentarea celor de la Teatrul Dramatic din Erevan, mai ales ca piesa se numara printre preferatele mele, multumita celor doua discursuri fabuloase, dar si inteligentei replicilor per ansamblu.

Impresia pe care mi-a lasat-o acesta punere in scena n-a fost stralucita; daca ar fi s-o caracterizez printr-un cuvant, ar fi „batraneasca”. Nu ma refer aici neaparat la etatea interpretilor lui Brutus si Marc Antoniu, pe care mi i-am imaginat intotdeauna mai tineri (poate si influentat de o ecranizare grandioasa despre care am mai vorbit). Problemele vizeaza emfaza unor manifestari actoricesti, exagerata chiar si pentru teatru (de exemplu, declar ca abordarea rolului lui Cassius a esuat in ceea ce ma priveste) sau utilizarea unor coloane sonore, altminteri superbe (The Feeling Begins de Peter Gabriel, Enigma sau ceva ce cred ca era En attendant Cousteau de Jean Michel Jarre – astept confirmari sau lamuriri), cu o intensitate a decibelilor care nu isi gasea rostul.

DSC_0029

Asta nu inseamna ca n-am remarcat si unele parti bune. Scenele de interpretare colectiva mi s-au parut reusite, in special cele caracterizate de tacere din prima parte a piesei, care au reusit sa induca premonitia unei tragedii inevitabile, precum si furia multimii din partea a doua, cand haosul si cruzimea colectiva sunt lasate sa se manifeste pe indelete.

Costumele au fost inspirat croite, si, referitor la modul cum au fost distribuite, am observat o tusa de cinism: fata de faldurile nobililor, cativa din vulg purtau si elemente de bufoni.

Dintre interpreti, imi staruie in minte Caesar, pentru figura prelunga si impunator-tiranica, si pe Brutus care, in ciuda neajunsului pe care l-am mentionat mai sus, reda sugestiv acea apasare a omului pe care principiile il conduc spre acte pe care nu si le doreste si spre pieire.

Poate ca, dupa ce i-am vazut pe cei de la Propeller, mi-am ridicat stacheta prea sus, dar asta e, sunt un simplu privitor si am acest drept.

DSC_0037

P.S. Partenere de vizionare mi-au fost aceleasi mari gustatoare de teatru Dana (careia ii multumesc pentru poze) si Anda.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.