Povestea filmului bine facut

tunnelN-am inventat nemtii thriller-ul, insa, asa cum ii stim, daca se apuca sa faca unul, il fac bine. E si cazul lui Der Tunnel, povestea unor tipi intreprinzatori care sapa un tunel pe sub zidul Berlinului, ca sa ii salveze pe cei dragi.

Filmul are peste doua ore si jumatate pentru ca lucrul bine facut necesita timp, nu-i asa? Pe durata sa, in mod suprinzator, privitorul nu dobandeste un atasament prea mare de actiune, ci de personaje. Cam toti aceia care demareaza periculosul si laboriosul proces subteran beneficiaza de suficiente scene pentru a se individualiza si a-ti castiga simpatia.

In fruntea lor se afla Heino Ferch, care seamana izbitor cu Bruce Willis in tinerete, mai putin hazos ca acesta, insa la fel de eficient in virilitatea manifestata in situatii limita, secondat ziemlich gut de Nicolette Krebitz, de aratosul Sebastian Koch (Das Leben der Andeen si Black Book) sau de Mehmet Kurtulus, actor german cu descendenta turca, foarte inspirat in rolul unui italian tare de caracter (ca sa vezi ca pana si nemtii se supun corectitudinii politice).

Ca sa parafrazez superba echilibristica a patriarhului, am fost foarte incantat sa observ cum, in cinematografia germana, lucrarea providentei s-a manifestat si prin sange strain, mai precis romanesc, in persoana Alexandrei Maria Lara, care insufleteste ecranul cu frumusete, dar si cu expresivitate.

Regia filmului este precisa, poate cam agitata in unele momente, iar despre scenariu trebuie sa discutam un pic mai in detaliu. Daca il consideram suma situatiilor care compun actiunea, este excelent, incordarea alternand cu destinderea, pentru ca tensiunea sa se acumuleze dramatic spre final, asa cum se cuvinte intr-un thriller bine facut. Daca ne referim, insa, la replicile in sine, lui Der Tunnel i se poate imputa acelasi lucru precum noului nostru presedinte, adica lipsa caracterului spumos.

Nu stiu in politica daca acest defect se va dovedi impardonabil, insa, cand vine vorba de un film, se pot ierta multe, daca e bine facut.

DER TUNNEL Heino Ferch Nicolette Krebitz Foto:SAT.1/Erhard

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.