Sa privim pictura! (LXXXIV)

Ie romaneasca

Ie romaneasca

Maine, 24 iunie, niste oameni entuziasti s-au hotarat sa aduca un omagiu unui articol vestimentar specific romanesc: ia. Indemnul lor este ca oricine are posibilitatea sa imbrace maine o ie, pentru ca este a noastra si este chic.

Nu e de mirare ca aceasta initiativa se desfasoara sub logo-ul reprezentat de faimoasa pictura a lui Henri Matisse. Cum a ajuns marele pictor sa indrageasca acest articol vestimentar mioritic? Se spune ca, la o petrecere, l-a vazut pe Constantin Brancusi imbracat intr-o ie, iar frumusetea plina de migala a bluzei i-a cazut imediat cu tronc. Stiu, Brancusi e barbat, iar Matisse a pictat o ie de femeie, dar nu va bateti capul, viata in Montmartre trebuie sa fie fost teribil de boema.

Pentru realizarea unei ii se investeste mult suflet. Stiu asta pentru ca exista una in familia mea, veche de peste trei generatii, si am avut ocazia sa o examinez indeaproape, sa o pipai si sa simt ca, pentru a coase o ie, e nevoie de acea dedicare transcedentala similara cu a ceremoniei ceaiului de la japonezi.

Asa ca, doamnelor, domnisoarelor si domnilor (voi mai putin, dar nu puteam sa fac o asa infama discriminare) din Romania, oriunde va veti afla, sa purtati maine o ie, ca sa cucerim si ramasitele de mapamond care inca ne mai stau in cale!

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.