Cartea care ucide

Cartea Annei Politkovskaia, Rusia lui Putin, are potential sa zdruncine convingerile chiar si celui mai infocat rusofil. Insa, eu n-as recomanda-o in primul rand acestora, ci tuturor care au facut din coruptia, mafia si debandada din Romania motiv de jelanie permanenta si de scuza pentru esecurile personale.

Oameni buni, la noi e rau, dar la ei e ingrozitor! La noi, se fura prin comision, la ei, se fura un combinat intreg! La noi, justitia e partial aservita (da, ma incumet sa adaug un „partial”), la ei, e curata bataie de joc! La noi, exista conflicte interetnice, la ei xenofobia naste terorism, represiune si razboaie!

N-am uitat niciun moment ca Anna Politkovskaia era adversara declarata a lui Putin, dar subiectivismul ei paleste in fata unei evidente prezentate chiar si tendentios, iar stilul frust, jurnalistic al rusoaicei e exact suportul necesar pentru a dezvalui o Rusie fara cosmeticale mediatice.

Trebuie sa fii rea credinta sa nu-ti dai seama ca in fostul nostru „frate mai mare de la Rasarit” se naste o dictatura de tip nou, beneficiind de tot confortul unei economii capitaliste, dar care isi priveaza brutal grosul cetatenilor de libertatile unei democratii autentice.

La doi ani de la aparitia acestei carti, Anna Politkovskaia a fost asasinata in scara blocului in care locuia.

Faceti un efort si cititi o frantura din ceea ce poate ucide un om in Rusia zilelor noastre!

5 Comments

 1. Cand am luat aceasta carte, imi cam inchipuiam deja ce o sa gasesc in ea. Da, e o lume dictatoriala, o lume in care individul nu conteaza, e doar o parte dintr-un intreg, Putin e o bestie etc etc. Ce m-a frapat pe mine cel mai mult e insa cum functioneaza acest sistem. Ok, e un sistem dur, in care trebuie sa lupti pentru supravietuire. Altceva nu pot sa intelg: excesul de zel la nivel de individ. Esti incapabil sa te opui, dai in altul ca sa supravietuesti, esti las… asta e… Dar de ce, totusi, cel mai puternic da in cel mai slab atunci cand sistemul nu-i impune asta? De ce soldatii mai “experimentati” isi bat joc absolut gratuit de cei noi? De ce comandantii in pedepsele lor (gratuite de cele mai multe ori) au o placere animalica de a batjocori? Pentru astfel de indivizi, numerosi, din pacate, sistemul e doar un pretext…

  Reply
 2. Nu am citit cartea, dar nu stiu cat de mult conteaza asta. Cand Anna Politkovskaia a fost asasinata vestea nu m-a socat. Sincer sa fiu nici macar nu mi-a trezit interesul. Totusi, televiziunile au insistat si am aflat intreaga poveste. Rusia lui Putin a fost si continua sa fie, chiar si dupa terminarea mandatului, o Rusie anacronica din punct de vedere al justitiei. Mafia ruseasca, asasinatele, controlul politic sunt certitudini in Rusia de azi, oricat de multi oameni ar muri pentru cauza nationala. Nu m-ar mira ca in urmatorii zece ani sa asistam la un act revolutionar la Kremlin, desi este putin probabil. Olga vorbeste de un exces de zel la nivel de individ. Si sunt cu totul de acord. Sa nu uitam ca omul e un animal, iar personajele militare isi manifeste iterant aceste instincte animalice.
  Iuli, tu zici ca „Oameni buni, la noi e rau, dar la ei e ingrozitor! La noi, se fura prin comision, la ei, se fura un combinat intreg! La noi, justitia e partial aservita (da, ma incumet sa adaug un “partial”), la ei, e curata bataie de joc! La noi, exista conflicte interetnice, la ei xenofobia naste terorism, represiune si razboaie!”. Crezi ca suntem departe de ceea ce se intampla in Rusia? Uita-te la fratii nostri de peste Prut.
  Nu ca as fi xenofob, dar pe rusii i-am urat dintotdeauna. Pe rusoaice.. hai, treaca-mearga 🙂

  Reply
 3. Victor, sunt de parere ca nu e cazul sa dispretuiesti sa urasti un popor a priori, ci doar daca nu-ti place cum actioneaza (in ceea ce le priveste pe rusoaice, cam ai tu dreptate).

  Reply
 4. Uite, cartea dată nu am citit-o. Însă pot să spun că în F. Rusă e chiar o situaţie de groază – am stat nu o zi acolo+am rude în acea parte. Iar cel mai rău este că încă de mici copii primesc tone de minciuni şi lucruri deplasate, astfel încât numai fiind mai „luminat” poţi înţelege ce şi cum. Iar cei „luminaţi” sunt foarte puţini. Mulţi dintre locuitorii Rusiei nici nu-şi dau seama de adevărul gol-goluţ. Respectiv, nu pot pleda pentru o schimbare radicală…
  …ce poate ucide un om în Rusia zilelor noastre… Încearcaţi să vedeţi şi aceasta, există tangenţe: http://current.com/items/84906361_from_russia_with_hate
  Cât despre ce se întâmplă în Basarabia (de unde sunt originară), accesaţi arhiva cu filmuleţele de la diverse proteste de pe http://www.curaj.net sau oriunde aveţi ocazia.
  …uneori, totuşi, nimic nu te face să înţelegi cum e realitatea de undeva până nu treci singur prin toate.

  Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.