Declar deschis sezonul Oscarurilor din 2022!

Nu e prima dată când fac afirmații hazardate precum cea din titlu, însă ca și cu alte prilejuri, mă folosesc aici de o combinație de cercetare preliminară și fler cinefil.

La care adaug dorința de a vedea răsplătită plăcerea pe care mi-a oferit-o un film.

Luată de departe, povestea din The Mitchells vs the Machines pare ruptă din universul Pixar: o familie tradițională, atât prin structură (mama, tata, fiica, fiul), cât și prin disfuncționalitățile personale și interpersonale, devine unica speranța a omenirii în fața unui asalt al roboților și inteligenței artificiale.

Însă echipa creativă care ne-a îmbogățit viața și cu mirobolantul Spiderman Into the Spider-Verse plusează un pic față de rivalii ultrapremiați într-ale animațiilor, iar rezultatul este mai ireverențios, mai năstrușnic și mai agitat în cel mai bun sens al cuvântului decât media filmelor de gen din ultima perioadă.

E drept, soluționarea situațiilor limită uzează fără rușine de deus ex machina și reconcilierile psihologice întrunesc cu sfințenie canoanele pe care Hollywood-ul le ține în viață de aproape un secol (da, da, cinematografia devine deja o artă venerabilă), însă, când vine vorba de relația umanului cu tehnologia, The Mitchells vs the Machines e proaspăt, e actual, e savuros și e inteligent.

Iar corectitudinea politică este ținută la niveluri suportabile, ba chiar luată în răspăr pe ici, pe colo, astfel că morala filmului nu îți strepezește dinții, ci întreține scânteia vitală a speranței și poftei de viață, așa cum anticii păstrau focul Vestei aprins în fiecare cămin.

Interpretările vocale sunt a-ntâia, realizarea tehnică ireproșabilă, coloana sonoară bunicică (pare a împrumuta un pic de la premiata din Soul).

Dar toate rămân pe planul doi de fiecare dată când apare câinele Monchi.

Iar asta se întâmplă suficient de des, încât să râzi incontrolabil de un număr superb de mare de ori.

Dacă la anul The Mitchells vs the Machines nu e printre nominalizații la Oscar pentru cel mai bun film de animație, cineva a greșit.

Și nu o să fiu eu.

Ci The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences.

Să purcedem așadar cu pași de Pug către sezonul Oscarurilor din 2022!

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.