Extensii la Aferim!

Ce am apreciat la Aferim!, dincolo de tezismul prea apasat si supraabundenta de arhaisme, a fost preocuparea pentru reconstituirea perioadei in chestiune, pentru transformarea istoriei de manual intr-una palpabila, deloc confortabila, dar vie.

Intru intregirea tabloului construit de Radu Jude vine volumul Parintele Zosim si alte povestiri de Radu Rosetti.

Iscusitul memorialist si istorice deapana firul unor ispravi petrecute in Tarile Romane intr-un interval de timp care incepe de la amurgul domniilor fanariote si ajunge pana dupa domnia lui Cuza si care mi-a prilejuit, impreuna cu un cunoscut, la randu-i indragostit de muza Clio, urmatoarea constatare:

Sa nu ne mai vaitam ca Romania are o clasa politica venala si incompetenta, la ce ghiveci de coruptie, imoralitate si abuzuri au fost martore plaiurile mioritice inca de pe atunci, e de mirare ca ne-am civilizat atat de mult.

Dincolo de paralelele cu prezentul, povestirile lui Radu Rosetti sunt niste mici delicii care salasuiesc in interstitiul dintre literatura si istorie si sunt redate cu un grai moldovenesc de mult apus in viata de zi cu zi, dar inca accesibil si de-a pururi drag celor care iubesc limba romana.

Parintele Zosim si alte povestiri demonteaza si un mit pe care il putem rezuma prin patrioticele versuri:

Noi suntem romani

Noi suntem romani

Noi suntem aici

In veci stapani.

Aiurea, aici s-au manifestat si turcii, si grecii, si rusii si multi altii, care au introdus in mentalul acestui popor progrese si metehne, care au dat figuri remarcabile si ipochimene abominabile.

Si da, tiganii chiar au fost tratati nasol.

Asa antrenante, amuzante sau deocheate sunt istorisirile lui Radu Rosetti, inca mai ca imi vine sa ii trimit o copie a volumului lui Radu Jude si confratilor lui regizori, poate gasesc material pentru viitoarele proiecte, mai lasa deoparte dramele petrecute dupa blocurile gri si ne mai livreaza si cate o intriga pasoptista sau o poveste de dragoste de pe vremea lui Pazvante Chiorul.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca m-a ajutat sa imi continui drumul pe care l-am inceput cu Aferim!.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.