O știre care merită consumată acum!

Pentru că acum câteva zile marele cineast rus Nikita Mihalkov a împlinit 75 de ani, cei de la TVR 2 luat decizia demnă de laudă de a difuza două dintre creațiile sale.

Prima, pe care îl puteți urmări sâmbăta aceasta (24 octombrie) și cealaltă (31 octombrie), este Sibirskiy tsiryulnik (Bărbierul din Siberia), pe care o amintesc fără a o recomanda în mod deosebit, pentru că, deși este fastuoasă și beneficiază de o distribuție eterogenă și distinsă (Oleg Menshikov, Julia Ormond sau Richard Harris), n-are direcție sau prea multă substanță.

Pentru cea de-a doua, pe de altă parte, nu mi-ajung cuvintele în a o lăuda. Nu doar că Oci Ciornie (Ochi negri) este de o complexitate care se relevă treptat și retrospectiv și are o diferențiere superbă a tonurilor cromatice (precum atingerea penelului unui James McNeill Whistler), însă ni-l și oferă pe Marcello Mastroianni într-unul dintre marile sale roluri.

Exuberanța volubilă și vag neserioasă a Italiei se combină cu poezia intensă și nevrotică a Rusiei într-o poveste despre dragoste, dar și despre natura adevărului filtrat de amintire.

Uitați-vă la versiunea tânără a lui Mastroianni, apoi la cea bătrână și invers.

Îi urmărim oare fluxul memoriei sau al imaginației?

Cu un surâs pe sub mustața-i emblematică, Nikita Mihalkov nu ne ajută, ci ne obligă să ne construim propria versiune de răspuns.

Așa cum face orice mare artist.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.