Shakespeare 2016 – Romeo si Julieta

romeo si julieta2

Romeo si Julieta in universul Mad Max? Da, se poate.

Cred ca a durat cateva minute bune pana sa ma acomodez cu acest cadru, insa neuronii mi-au transmis fara echivoc faptul ca piesa trupei din Tel Aviv functioneaza stilistic, in ciuda unor excese a caror noima mi s-a relevat mai tarziu.

E multa agitatie pana dupa jumatate, insa bine jucata si coregrafiata: inclestarea motociclistilor de la inceput e haios sugerat, petrecerea de la casa Capulet e decadenta, iar duelurile care vor directiona actiunea catre tragicul ei deznodamant sunt palpitante si beneficiaza de un foarte reusit fundal sonor produs ad-hoc, care sporeste tensiunea.

Scena la care cadrul gen Mad Max s-a pretat cel mai bine a fost aceea in care Romeo cumpara otrava de la spiterul pe care numai nevoia il impinge sa accepte un astfel de targ interzis – atmosfera de alee laturalnica, bantuita de drogati e excelent potrivita cu deznadejdea personajului.

Despre cei doi protagonisti am pareri un pic separate – el se straduieste, pune pasiune si etaleaza calitati atletice (vezi imaginea cu mizanscena), insa parca n-am fost pe deplin convins; in schimb, ea debordeaza de energie interpretativa, nu e reactie identificata de exegeti in rolul Julietei pe care ea sa nu o bifeze cu intensitate.

romeo si julieta1

Vorbeam de agitatia din prima parte; in a doua jumatate, creatorii acestui spectacol au avut imensa intelepciune sa ii domoleasca iuresul si sa il concentreze pe cei doi. Agitatia lasa locul tragediei, care se deruleaza implacabil, insa ni se ofera ceva unic, poate cel mai frumos moment de la acest Festival Shakespeare: o reuniune eterica a celor doi indragostiti, pe care dramaturgul nu le-a oferit-o, dar pe care omenirea o doreste in adancul inimii, inca de cand aceasta piesa a vazut lumina tiparului.

Am fost miscat, recunosc, iar prietenele mele teatrofile, Anda si Dana, mi-au spus ca in spatele lor cineva varsa lacrimi cu foc.

Cata vreme se mai plange la Romeo si Julieta mai e speranta!

romeo si julieta3

Sursa imagini: Pagina de Facebook a Festivalului International Shakespeare 2016 (autor: Florin Chirea)

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.