Cui dam Oscarul in 2018? – Get Out!

Si iata ca s-a deschis si sezonul 2018 al premiilor Oscar!

De fapt, l-am inceput in mod neoficial mai demult, cu Dunkirk si Blade Runner 2049, insa de-abia acum imi pot infige cu adevarat dintii spiritului critic in peliculele nominalizate.

Ospatul cinematografic din acest an a debutat cu Get Out!, iar ceea ce consideram a fi doar un aperitiv se anunta deja ca fel principal.

Pelicula scrisa si regizata de Jordan Peele concureaza la categorii importante si are argumente solide pentru fiecare dintre ele.

Sa luam scenariul, bunaoara; melanjul de thriller hitchcockian si satira sociala (venind dinspre partea populatiei de culoare a Americii inspre cea alba si mai sclifosita) putea da gres rau de tot, insa asta nu se intampla.

Dimpotriva, ajutat de regia pe care tot el o orchestreaza, Jordan Peele compune o atmosfera care e nelinistitoare, stanjenitoare, macabra si foarte amuzanta. Get Out! imi va ramane in minte ca pelicula care mi-a provocat o senzatie complexa si rarisima: m-am speriat, apoi m-a pufnit rasul gandindu-ma la propria-mi reactie, dar in tot acest timp am ramas vigilent, urmarind cu atentie desfasurarea actiunii si detaliile care o compun.

Nefiind chiar un neofit intr-ale filmelor de suspans, am intuit care e spilul inca dinainte de a fi dezvaluit in mod explicit, insa, chiar si asa, tot au mai fost cateva rasturnari de situatie care mi-au sarit in fata precum leoaica lui Nichita Stanescu.

Am fost putin surprins sa aflu ca interpretul, Daniel Kaluuya, a prins un loc la cel mai bun actor intr-un rol principal, devansandu-i pe mult mai titratii si discutatii James Franco sau Tom Hanks, insa recunosc ca fara scepticismul, ironia, stupoarea, oroarea si inteligenta pe care le afiseaza in hilar-sordida aventura in care se vede prins, aceasta nu ar fi fost nici pe departe la fel de eficace.

Nu-i de lepadat nici restul distributiei, fiecare dintre actorii care il inconjoara beneficiind de prim-planuri sau ipostaze care ii fac dubiosi, deci memorabili.

Socant si distractiv, Get Out! este numai bun ca impuscatura care marcheaza startul unei curse ce se anunta palpitanta.

Dunkirk

Blade Runner 2049

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.