Sa descoperim Polonia

Centrul-Cultural-Polonez

Astazi este 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, pe care am celebrat-o intr-un mod original. Am tras un pic cu ochiul la parada de la Bucuresti, prilej cu care am remarcat din nou ca lui Traian Basescu i se pot imputa multe, dar nu si lipsa tariei de caracter: a stat cu chelia in ninsoare fara sa cracneasca, in timp ce, in spatele sau, alde Predoiu sau Blaga stateau zgribuliti ca vai de ei si, probabil, injurau printre dinti.

Dupa acest moment revelator, am dat curs invitatiei Centrului Cultural Polonez din Craiova de a lua o masa imbelsugata, cu fasole, ciolan afumat si muraturi, in compania altor amici cu preocupari blogosferice din Craiova. Cu aceasta ocazia le-am cunoscut pe coordonatoarea centrului si pe o voluntara foarte inimoasa si plina de abnegatie, care a indurat temperatura scazuta intr-o foarte frumos decorata ie.

Am mancat, am interactionat, ne-am simtit bine, insa ne-a revenit si obligatia de a veni cu propuneri de activitati legate de cultura si civilizatia Poloniei, pe care acest centru sa le deruleze in viitor.

Mai stiu cate una, alta despre Polonia si sper sa aflu si mai multe cu ajutorul acestui centru (unde, apropo, se fac cursuri gratuite de limba poloneza), insa personalitatea asupra careia imi persista memoria este Henryk Sienkiewicz si romanul sau grandios in forma si simtire, Quo Vadis. Mi-ar placea sa vad o prezentare si o dezbatere organizata in preajma sarbatorilor pascale, prin care persoanele care au citit cartea sa impartaseasca impresii, iar cei care nu au citit-o sa beneficieze astfel de motive variate pentru a o face.

vodka

Deoarece aici se organizeaza si seri ale filmului polonez, tema Quo Vadis poate fi folosita si o serie de vizionari ale diverselor ecranizari ale romanului, cum ar fi aceea despre care am scris si eu aici.

O alta propunere ar fi legata de mici povesti si anecdote din istoria Poloniei, cum ar fi aceea a trompetistului din Cracovia; faptele mari ale istoriei se gasesc in enciclopedii, insa cele mici sunt acelea care o umanizeaza si ii apropie pe oamenii din diverse culturi.

Hai-noroc

Aceasta este lista participantilor la intalnire, pe care am preluat-o cu nerusinare de la Daniel (de aici si culoare link-urilor), ca si pozele, de altfel:

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.