Bătrân pentru înțelegere, tânăr pentru amuzament

Oralitatea stilului.

O expresie pe care nu o înțelegeam prea bine când eram elev, dar pe care era musai să o bag în orice comentariu la Amintiri din copilărie, o operă minunată la citit, groaznică la despicat în patru.

Acum, după ani și ani de lecturat cărți câtă frunză și iarbă, am înțeles cam ce va să zică, iar astfel Sunt o babă comunistă a lui Dan Lungu mi s-a dezvăluit în plenitudinea hazului ei.

Romanul este un prelung, dar nu neapărat liniar, flux al conștiinței unei persoane de sex feminin care și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul în mare parte în Epoca de Aur, iar acum, spre amurgul vieții, își înghite cu greu obida față de societatea capitalistă la fel de multilateral dezvoltată.

Ce reușește autorul este un lucru aparent la îndemâna oricui – să integreze în monologul protagonistei cât mai multe locuri comune, cutume și mituri din comunism.

Dar apucați-vă numai să le dați o formă narativă și veți vedea cât e de greu.

Domnule Dan Lungu, să mă răstignească puriștii și AUR-iștii, dar nu mă sfiesc a vă numi un demn urmaș al lui Creangă pentru oralitatea asta impecabilă a stilului!

Iar pentru înțelepciunea de a strecura și o versiune contrară entuziasmului vocii principale vă mai acord un premiu special!

Cred că mă încadrez în plajă de vârstă ideală pentru a citi cartea aista.

Sunt suficient de bătrân, încât să fi trăit crâmpeie de comunism (am stat la coadă la pui cu bunicii, i-am speriat pe ai mei cu niște sloganuri și am luat pâine pe cartelă), dar și suficient de tânăr, încât să gust umorul care învăluie nostalgia după acele vremuri.

Sunt suficient de bătrân, încât să înțeleg dorul de stabilitate, dar și suficient de tânăr să nu mă sperie provocările prezentului.

Sunt suficient de bătrân, încât să nu mai dau primul cu piatra, dar și suficient de tânăr, încât să nu mai fiu atât de îngăduitor cu un regim opresiv.

Mai presus de toate, sunt un cititor împlinit.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.