Meschinarii in harem

red-lantern1Stati asa, nu dati navala, ca n-a lansat Kanal D un nou serial!

Da hong deng long gao gao gua (Raise the Red Lantern) se petrece in alta arie culturala, a Chinei de dupa caderea regimului imperial, dar inca inchistata in trecut, judecand dupa stricta ierarhie si ritualurile care insotesc actiunea.

Aceasta este restransa spatial, insa dobandeste treptat amploare prin maiestria regizorala a lui Zhang Yimou si prin exactitatea conflictelor psihologice care se vor naste odata cu sosirea in ansamblul de case ale unui om bogat a unei noi concubine, in persoana unei infipte studente – de-a pururi superba Gong Li.

In calitate de a 4-a metresa, protagonista intra intr-o structurata competitie cu restul de trei, iar prin aliantele si altercatiile care rezulta, filmul proiecteaza cu o precizie care il apropie de raceala o sumedenie de trairi ale acestei fiinte complicate care este femeia.

Si daca vi se pare ca exagerez cand spun ca femeia este subiectul central, am sa mentionez cateva amanunte: stapanul caselor nu apare niciodata in prim-plan, doar din voce intuim ca are undeva pe la 50 si, servitorii sunt aproape depersonalizati, numai fiul se contureaza mai pregnant, pentru ca slujeste la a cataliza cateva reactii feminine (nu cred ca va divulg nimic cand va spun ca privirile pe care cei doi – vedeti voi care – si le arunca prin acel coridor constituie cea mai luminoasa scena a filmului, cea care il salta vremelnic peste nivelul de tragic fatalism).

red-lantern2

Zhang Yimou este un maestru al culorilor si asta se vede si aici. Fara a etala aceeasi exuberanta din Hero sau House of the Flying Daggers, si acest film incanta din punct de vedere vizual. Insa si cromatica, si stricta geometrie a curtilor si camerelor care compun cadrele sunt tinute sub control, astfel incat sa nu abata atentia de la cele mai importante elemente ale povestii: figurile feminine.

Toate cele patru concubine, precum si o servitoare cu aspiratii, au personalitati distincte, insa Gong Li domina, fara doar si poate, fiecare scena in care apare. Scenele prelungi iti dau posibilitatea sa ii admiri frumusetea desavarsita si expresivitatea tipic chinezeasca: niciun muschi al fetei, nicio miscare a ochilor nu se schimba in mod exagerat, insa redau fara greseala cand e rautacioasa, furioasa, surprinsa, terifiata sau vicleana.

O incantare foarte didactica pentru orice barbat.

red-lantern3

Da hong deng long gao gao gua e un film frumos, asa cum numai o opera tragica poate fi.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.