Un Peck mai intepator

Twelveoclock1La cum sunt tendintele contemporane in munca, sa ceri angajatilor mai mult, tot mai mult, nu stiu daca e indicat din partea mea sa recomand Twelve O’Clock High.

Ideea filmului exact asta e: cum sa storci din niste oameni deja epuizati niste performante supraomenesti si sa ii convingi sa isi mai si doreasca asta.

Povestea are loc in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, in cadrul unei unitati de aviatie americane, localizate in Europa si destinate bombardamentelor de zi, o actiune cu un grad ridicat de risc.

Moralul aviatorilor e jos de tot, iar comandantul (un foarte patimas in exprimare Gary Merrill) le e mai degraba frate mai mare, decat sef. Aceasta este situatia pe care isi propune sa o remedieze generalul interpretat de Gregory Peck. Desi un tip altminteri relaxat, protagonistul e pragmatic si adopta o atitudine dura pana la draconica, nu foarte in masura sa il faca popular.

Dar, treptat, isi gaseste aliati, cel mai important in persoana simpaticului ofiter de birou interepretat de Dean Jagger, impune disciplina si apar si rezultatele.

Twelveoclock2

Fara doar si poate, marele rol al lui Gregory Peck este acela al lui Atticus Finch din To Kill a Mockingbird, acel monument de integritate si demnitate umana care domina topurile eroilor din cinematografia universala. Insa, ma incumet sa spun ca aici Peck are o interpretare chiar mai nuantata. In primul rand, figura glaciala e o nouatate pentru cei care-i cunosc bonomia generica. Totusi, masca intrasigentei nu este perfecta – se mai strecoara cate un zambet, cate o expresie de compasiune sau aprobare, iar asta il face foarte simpatic, in ciuda faptului ca nimeni nu si-ar dori un asa sef. Iar la final demonstreaza ca un actor veritabil nu stapaneste doar subtilitatile psihologice, ci si manifestarile organice, somatice, ale unor stari precum tensiunea sau surmenarea (la distanta de aproape sase decenii, Tom Hanks dadea aceeasi masura a valorii sale in finalul din Captain Phillips).

Twelveoclock3

O scurta bucata a filmului impune la solemnitate si la reculegere. Luptele aeriene din Twelve O’Clock High includ si scene reale, filmate in timpul inclestarilor aeriene de deasupra Europei. Invinsi sau invingatori, fiecare dintre cei cazuti merita un omagiu pentru abnegatia cu care si-au facut datoria.

Twelveoclock4

 

1 Comments

  1. In general nu-mi plac filmele vechi, desi am vazut multe pentru ca uneori nu pot sa rezist. Inceputul e promitator, la fel ca si prezentarea. Acesta pare sa fie bun dar sper sa nu aiba aceeasi soarta ca celelalte. Deci, o sa incerc sa-l vad. Multumesc!

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.