Marturisesc ca, in momentul cand am primit volumul 1001 de filme de vazut intr-o viata de la prietenii de la libraria online Libris, mi-au tremurat putin mainile de emotie. Numai eu stiu de cate ori, prinzand albumul pe vreun raft, am aruncat ocheade, ba intamplatoare, ba bine tintite, sa vad ce scrie despre cutare film.
Dar nu o sa las placerea de a-mi vedea un vis implinit sa imi intunece obiectivitatea.
Stiti in ce consta 1001 de filme de vazut intr-o viata. Un volum colectiv care insumeaza respectivul numar de creatii cinematografice, pe care autorii le considera demne a fi vazute. Chiar daca numarul pare enorm, reprezinta de fapt o limitare destul de puternica, pentru ca nu sunt mentionate doar capodoperele consacrate, ci si alte filme influente, care acum sunt repudiate (vezi realizarile lui Leni Riefenstahl sau The Birth of a Nation, unde linsajul persoanelor de culoare apare fara menajamente).
Ordonarea cronologica este punctul forte ale cartii: chiar daca nu citesti integral articolele, parcurgerea lor, vizualizarea imaginilor (excelent alese) si a titlurilor e o incursiune in istoria acestei minunate arte. Poti vedea cum au imbatranit actorii, cum au evoluat mentalitatile, cum s-au dezvoltat efectele speciale.
Pentru ca exista un colectiv de autori, articolele sunt inegale, ca lungime, dar, mai ales, ca valoare. Unele sunt simple expuneri ale intrigii (am fost foarte dezamagit de cel despre extraordinarul film noir Double Indemnity, unde era loc de consideratii fata de valoarea actorilor, a regizorului sau a atmosferei), dar altele (din fericire, peste doua treimi) imbina stralucit anecdoticul, esteticul si subiectivismul pur.
Unele formulari au darul de a explica ce nu pot tomuri intregi de exegeza – dragostea netarmurita a posteritatii fata de anumite filme; este cazul lui Star Wars – „Si, in plus, sforile nu se vad niciodata” sau al lui Singin’ in the Rain – „Lumea cinematografului si cea de dincolo de ea este mai buna gratie filmului Cantand in ploaie”.
Pentru ca, de la prima editie a acestei antologii si pana acum s-a scurs ceva vreme, iar noi si noi filme s-au inscris in cursa pentru a fi vazute in decursul unei existente, 1001 de filme de vazut intr-o viata include si creatii recente precum Slumdog Millionaire, Inception, Drive sau chiar Bridesmaids. Si, nu intamplator, multe dintre acestea nu beneficiaza de articole foarte atractive. Cred ca este natural, insa, deoarece aura care invaluie un film e rodul timpului si numai rezistandu-i se poate impune. De aceea si simt o atractie deosebita pentru peliculele vechi. Timpul e de partea lor.
Un mare neajuns al acestei liste este ca exclude inca pe atatea filme care merita vazute. Asta nu ii stirbeste insa din merite, pentru ca intregul este cel care produce efectul.
Si ca sa vi-l demonstrez, o sa apelez la un experiment care se adreseaza cu precadere celor suficient de in etate sa isi aduca aminte de Telecinemateca. Frunzariti 1001 de filme de vazut intr-o viata in timp ce ascultati melodia lui Charlie Chaplin care insotea genericul emisiunii si lasati-va sufletul sa va fie inundat de amintirea unei copilarii fericite.
P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru panorama celei de-a saptea arte.