Gratia tragerii de timp

stradivarius_2014

Daca mai deunazi deplangeam lipsa factorilor de igiena din cadrul unei eveniment cultural, iata ca ma vad pus in placuta ipostaza de a povesti si o experienta in care au fost bifate toate conditiile pentru atingerea unei stari de inaltare sufleteasca.

Pe 4 iunie au poposit la Craiova doi muzicieni tineri si valorosi, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Eduard Kunz, pentru a ne canta si incanta cu bucati din operele compuse de Serghei Prokofiev. Acest concert a facut parte din Turneul National Stradivarius, organizat pentru a sprijini proiectul umanitar Hope and Homes for Children Romania.

In sala frumos amenajata a Filarmonicii Oltenia s-a strans un public eterogen ca varsta, variind de la etate avansata la pubertate incipienta, dar linistit si manierat, desi s-a auzit un telefon la un moment dat, dovada ca microbul lipsei de bun-simt exista latent in romani si este doar neutralizat, nu eliminat de o asa atmosfera selecta.

Nu sunt cunoscator intr-ale muzicii clasice, insa indraznesc sa spun ca spectacolul a fost de o calitate exceptionala, atat auditiv, cat si vizual. Spun vizual, pentru ca a fost un privilegiu sa admir transfigurarea celor doi artisti in timp ce parcurgeau partiturile. Conceptul de stare de flux, enuntat de Mihaly Csikszentmihalyi, pare sa-si fi gasit suprema intruchipare in Alexandru Tomescu si Eduard Kunz, ale carora intregi fiinte, nu doar bratele, participau la actul muzical.

O pisica, melomana si durdulie (pe care o puteti vedea pe pagina de Facebook a lui Alexandru Tomescu), s-a strecurat in sala, vrajita probabil de sunetele cand linistitoare, cand dramatice compuse de Prokofiev, si a fost recuperata intr-un mod foarte pacifist si tacut de catre organizatori.

Lui Alexandru Tomescu i s-a rupt o coarda de la vioara; si-a cerut scuze cu un zambet fermecator si s-a retras discret, iar Eduard Kunz a umplut timpul scurs cu o superba improvizatie (cred) la pian, iar gestul cu care l-a intampinat pe colegul violonist cand acesta s-a intors a fost de un fin umor.

Aceste patanii carora le-am putea spune incidente n-au alterat, dimpotriva, au imbogatit o experienta careia epitetul „sublima” nu-i face prea mare dreptate.

Si in tot acest timp, Simona Halep se califica in semifinale la Roland Garros.

Viata poate fi frumoasa uneori.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.