Există câteva tradiții bine statornicite la Filarmonica ”Oltenia” Craiova: Craiova Jazz Festival, Festivalul ”Craiova muzicală” și, de câțiva ani, concertul de muzică din filme și jocuri, desfășurat în preajma Halloweenului și pus în scenă de dirijorul Ivano Guagnelli și de expertul multimedia Riccardo La Chioma.
Ca participant fidel al acestei din urmă manifestații artistice, e aproape un joc (tautologia este deliberată) pentru mine să descopăr noile bucăți muzicale din program și să-mi compar impresiile de moment asupra unei piese cu cele anterioare din cadrul aceluiași tip de spectacol.
Dintre vechile cunoștințe, foarte apăsat m-au marcat coloana sonoră din Batman Returns al lui Tim Burton, cel mai bun film pre-Nolan despre justițiarul întunecat sau cea din Elden Ring, joc epopeic, care poate fi un fel de Iliada sau Cântecul Nibelungilor pentru generațiile lumii digitalizate.
N-am mai exclamat a surpriză (deși restului sălii i-au fost smulse astfel de reacții) când violoncelista Filarmonicii din Craiova, Rucsandra Halițchi, a apărut iar ca Wednesday, însă am avut acum ocazia să pătrund în detaliile muzicii care a însoțit acest serial, mult mai subtile decât îmi păruse cu un an în urmă.
The Nightmare Before Christmas îmi plăcuse oricum enorm și înainte, dar acum a beneficiat de o desăvârșită tranziție de la fragmentul de pian solo din proiecție la cel real de pe scenă.
Familiaritatea cu unele aspecte ale programului nu a presupus lipsă de revelații.
Dimpotrivă.
Am fost captivat de înșelătoarea liniște a coloanei sonore a serialului de animație Death Note, care e oricum, numai pașnic nu.
Ca să nu mai spun că și un joc dezamăgitor, precum Diablo IV, a beneficiat de o parțială reabilitare muzicală.
Dirijorul Ivano Guagnelli merită laude anume pentru modul cum a reușit să transforme coloana sonoră a filmului The Goonies, cu toate trăsăturile ei de muzică de film de anii ’80 (adică și niscaiva sintetizatoare) în ceva care a putut fi redat impecabil de instrumentele clasice ale orchestrei filarmonicii.
Vârful emoțional și artistic, așteptat, de altfel, a fost pentru mine Grim Fandango.
Un joc senzațional, o capodoperă de umor, fantezie și inteligență, în care îl urmărim pe Manny Calavera mântuindu-se prin dragoste (nu zic mai multe, poate îi conving și pe cei mai tineri să îl încerce), totul pe o muzică excepțională.
Pe care mi-a fost dat să o ascult pe viu.
Ce privilegiu!
Ce bucurie!
Încă mai trag nădejde că Ivano Guagnelli o să-mi ofere vreodată și Adagio pentru coarde de Samuel Barber, care însoțește un moment astral din grandiosul Homeworld.
Dar las’ că-i bine și așa.
Așa că, dacă vă dau târcoale stafiile trecutului și spectrul viitorului, știți pe cine să chemați:
GHOSTBUSTERS!
Pentru o programare de dezfantomizare, sunați la Filarmonica ”Oltenia” Craiova și cereți cu Ivano Guagnelli.
Credit foto: Filarmonica ”Oltenia” Craiova.