The House of Oscars – Ep. 5 – The Imitation Game

imitation1

Episodul acesta din The House of Oscars este tot despre un geniu cu probleme, dar acolo unde cei responsabili cu The Theory of Everything au dat gres, omologii din The Imitation Game au punctat impecabil.

Pelicula este tot o biografie in stil cinematografic (adica fara prea mari pretentii de autenticitate in vorbe, ci doar in fapte, in cazul de fata si acestea fiind contestate, cica) a matematicianului Alan Turing, care a avut o contributie decisiva la descifrarea codului german Enigma in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ale carui contributii sunt considerate a fi dus la aparitia calculatoarelor. Adica, intr-un fel, ar trebui sa-i multumesc ca scriu aceste randuri. Sa traiesti, Alan Turing, oriunde te-ai afla!

Rolul unui tip supradotat intelectual, sociopat si cu alti gargauni este oricand generos, iar Benedict Cumberbatch exploateaza toate aceste directii cu precizie inspirata, ajutat fiind si de alura sa interesanta. Scenariul care nu ocoleste homosexualitatea personajului ii permite actorului sa isi nuanteze interpretarea si sa nu ramana la canoanele specifice arhetipului.

imitation3

Restul distributiei nu se face de rusine in preajma sa; evident, Keira Knightley trebuie mentionata prima si nu putem decat sa ne bucuram ca si-a regasit verva incisiva din Pride & Prejudice si s-a mai scuturat de blegeala din seria Pirates of the Caribbean. Hugh Alexander e aratos si volubil, fapt care ii scoate si mai preganant in evidenta fastaceala lui Turing al lui Cumberbatch, iar Mark Strong n-are cum sa dea gres in rol de agent MI6 uns cu toate alifiile.

Un amanunt simpatic este ca Alexandre Desplat, care a compus coloana sonora, se bate la Oscaruri, printre altii, chiar cu propria persoana, nominalizat fiind si pentru The Grand Budapest Hotel. Asa ca pare a fi favorit la capitolul asta, poate doar Hans Zimmer sa ii sufle statueta.

Bine jucat, bine regizat, bine scris, cu sunete si costume bune, The Imitation Game este exact tipul de divertisment inteligent care trebuie sa isi gaseasca locul la Oscar din cand in cand, ca sa tina genul in viata.

imitation2

Previously on The House of Oscars:

Ep. 1 – The Grand Budapest Hotel

Ep. 2 – Gone Girl

Ep. 3 – The Theory of Everything

Ep. 4 – Boyhood

 

2 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.