The House of Oscars – Ep. 6 – American Sniper

house_of_oscars_d1

Acest episod din The House of Oscars este despre surpriza nominalizarilor. Complet ignorat la Globurile de Aur, American Sniper a punctat la niste categorii bunicele, cea mai importanta fiind, evident, actorul in rol principal.

Dar sa incepem cu micile betesuguri pe eu, unul, le atribui regizorului. Clint Eastwood are o varsta venerabila si o cariera legendara, dar nu vrea cu niciun chip sa se lase de filme. Si le face in continuare, insa senectutea nu iarta, iar doua dintre lucrurile din care este plamadit Dirty Harry se vad mult prea evident aici.

Unul este actorul de western, pentru ca American Sniper, desi excelent lucrat tehnic, mi s-a parut tot timpul construit pe binomul cowboy a.k.a. marine vs. piei rosii a.k.a. arabi cu pusti si bombe.

Al doilea ar fi inclinatiile republicane ale lui Eastwood (pentru cine este mult prea absorbit de politica mioritica, pentru a o mai urmari si pe cea a yankeilor, republicanii sunt aia care vor musai sa poarte arme si din randul carora s-a ales George. W. Bush; de doua ori!). Soldatii americani par a fi un pic mai indreptatiti decat omologii lor irakieni sa impuste in numele democratiei.

Desi e departe de poezia lugubra care caracterizeaza The Hurt Locker al lui Kathryn Bigelow pe tot parcursul sau, lui Eastwood ii iese, totusi, o scena memorabila, cea a furtunii de nisip din final, cand siluetele umane se estompeaza si teama se strecoara mai abitir ca particulele de praf batute de vant.

house_of_oscars_d2

Ce rezista insa in American Sniper, ca un munte la valuri de intemperii, este interpretarea colosala a lui Bradley Cooper. Desi nu mai e la prima performanta actoriceasca remarcabila, inca sunt uimit de evolutia acestui interpret pe care nu dadeam prea multi bani acum cativa ani. Vizibil transformat fizic, Cooper e in largul lui in toate ipostazele cazone, insa strecoara subtil si transformarile psihologice pe care soldatul le incearca pe campul de lupta si pe care le aduce in civilie.

E clar, de acum incolo trebuie sa-mi programez mental intrebarea: Ce filme a mai facut sau are de gand sa faca Bradley Cooper?

Previously on The House of Oscars:

Ep. 1 – The Grand Budapest Hotel

Ep. 2 – Gone Girl

Ep. 3 – The Theory of Everything

Ep. 4 – Boyhood

Ep. 5 – The Imitation Game

 

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.