Lupta dintre bine si rau (1)

diavolul_duquesneSe intampla multe lucruri nasoale in ultima perioada. Da, ma gandesc la atentatele din Franta, dar si la mii de nevinovati (necunoscuti, din pacate) care mor prin Nigeria sau prin alte parti ale lumii care nu beneficiaza de atata mediatizare.

Ma intreb atunci: de unde vine raul? Ce forte ii imping pe unii sa savarseasca asemenea acte de violenta si cruzime fata de semenii lor? Singur n-am ajuns la niciun raspuns, asa ca am decis sa apelez la acei prieteni reci, dar siguri ai oamenilor, care depoziteaza multa intelepciune, pe care nu o dezvaluie, insa, daca nu ii interpelezi nemijlocit – cartile.

Prima dintre acestea a fost Diavolul de Jacques Duquesne. Satanistilor, sa nu sariti in sus de bucurie, iar voi, habotnicilor, de revolta, pentru ca nu avem de-a face cu nimic dogmatic, ci cu o lucrare de istorie.

Pare ciudata asocierea dintre o entitate despre a carei existenta lumea nu s-a pus inca de acord si stiinta patronata de Clio, insa exact asta este volumul francezului. Este o istorie a formelor in care se prezinta Necuratul de-a lungul timpului, a izvorelor de unde aflam despre el si a reactiilor oamenilor la presupusele sale actiuni. Nu este o lucrare exhaustiva, ci una suficient de documentata cat sa schiteze eficient traseul unor mentalitati.

Este o carte serioasa? Da. Este o carte cu umor? Paradoxal, tot da. Umorul lui Duquesne nu este un scop in sine, ca la istoriile acide ale lui Indro Montanelli, ci unul plasat strategic, in momente cand tonul expunerii parea a deveni prea sumbru.

Exista Uciga-l toaca? Ma abtin in privinta asta, insa un lucru e cert: incepand chiar cu Evul Mediu, nu mai actioneaza direct, ci prin interpusi, care sunt selectati chiar din randul nostru. Din pacate, unii dintre acestia fac exces de zel in a-l servi, asa ca ne ramane sa aflam in partea a doua cum ii putem contracara.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o istorie a lui Duca-se pe pustii.

 

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.