The House of Oscars – Ep. 9 – Whiplash

whiplash1

Si episodul acesta este despre un film supraevaluat (mai ales daca ne uitam la nota si clasarea pe IMDB), de data asta de catre cei care au preocupari muzicale sau cred ca au.

Whiplash este limitat in subiectul sau, concentrandu-se pe zbaterile unui pustan aspirant intr-ale tobelor si relatia sa incrancenata cu mentorul care il biciuieste mental si chiar fizic pentru a scoate untul din el. Restul de fire narative care se itesc in jurul protagonistului (Miles Teller) – relatiile cu tatal sau sau cu niste rude cu preocupari diferite, precum si o tentativa de legatura amoroasa –  sunt superficial urmarite.

Nu conteaza prea mult totusi, pentru ca Whiplash exceleaza exact la ce isi propune. Suferinta pentru creatie, aia de care invatam la Monastirea Argesului este ilustrata pregnant, printr-un iures de cadre rapide care sublinieaza acumularea de ritm stropit cu sange.

J.K. Simmons, a carui prestatie era anuntata de noianul de premii pe care le-a luat pana la Oscaruri, precum zmeul care isi arunca buzduganul de la trei poste, e intr-adevar adevaratul star al filmului. Dintr-un inceput se pozitioneaza ca o figura care comanda atentie, atat din partea personajelor, dar si a privitorului. Insultele delirant de amuzante pe care le imprastie fara mila il apropie de legendarul sergent din Full Metal Jacket, insa lui Simmons ii sunt rezervate si alte momente, care confera creatiei sale actoricesti cateva lumini si umbre ce o fac pe deplin memorabila.

whiplash2

Whiplash este un film remarcabil nu atat prin valoarea sa intrinseca, ci mai ales prin reflectiile pe care le genereaza.

Pana unde trebuie sa mearga setea de performanta?

Pana la ce punct isi poate permite un profesor sa fie un tiran?

O relatie de adversitate intre invatacel si mentor poate fi oare productiva?

Raspunsuri n-am, decat la o alta intrebare: Merita Whiplash sa fie la Oscaruri?

Da.

Previously on The House of Oscars:

Ep. 1 – The Grand Budapest Hotel

Ep. 2 – Gone Girl

Ep. 3 – The Theory of Everything

Ep. 4 – Boyhood

Ep. 5 – The Imitation Game

Ep. 6 – American Sniper

Ep. 7 – Birdman

Ep. 8 – Foxcatcher

 

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.