Să moară și găina cu ouă de aur a vecinului

Gold este un joc de șchioapă.

E mai ușor de palmat și de introdus ilegal în te miri ce context decât un pachet de țigări.

Înăuntru sunt jetoane cu câteva tipuri de ilustrații, iar mecanismul lui e în mod cert inspirat de faimosul joc de memorie în care, având în față un set mare și ordonat de cărți, întorci două dintre ele și, dacă sunt la fel, le oprești, dacă nu, le pui la loc, pentru ca restul participanților să facă același lucru, având o mică informație în plus.

Gold mi-a atras întâi atenția prin numele celui care l-a realizat – Reiner Knizia.

Chiar și pentru un pasionat ocazional de jocuri de societate, acesta este unul dintre greii designului de profil, un matematician hâtru, care și-a folosit abilitățile pentru a plăsmui provocări ludice deștepte și frumos realizate.

Probabil că, aproape septuagenar fiind, Reiner Knizia nu mai are energia și inspirație să construiască ample mecanisme de joc precum în Tigris and Euphrates, Lord of the Rings sau unul dintre preferatele mele, Samurai, însă, cu toată simplitatea lui, jocul de față reușește să surprindă foarte multe apucături nefaste ale naturii umane, manifestate plenar în contextul unei goane după aur.

O să mă folosesc de paremiologia românească pentru a le enunța.

Peștele cel mare îl înghite pe cel mic – dacă întorci o carte miner de-a ta de valoare mai mare și o carte de miner de valoare mai mică a adversarului, a lui iese din joc; am jucat cu mai mulți și n-a fost unul care să nu se bucure să aplice regula de asta când îi era favorabilă.

Să moară și capra vecinului – dacă știi unde există o carte dinamită și o carte aur pe care se pregătește să o înșface un adversar, mai bine o faci pierdută; așa am procedat și eu, și ceilalți.

Să scoți castanele din foc cu mâna altuia – dacă nu există numărul de jucători maxim, cărțile miner de culoarea rămasă disponibilă pot fi folosite de oricine e în joc; așa s-a întâmplat că, trei fiind, ne-am folosit de o astfel de carte miner de valoare maximă cu nerușinare, doar pentru că știam unde este.

A nu se înțelege că Gold încurajează practicile antisociale și incorecte.

Nu, acestea există în noi, iar acest joculeț simpatic nu face decât să le scoată la iveală într-un mod inofensiv (sper).

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.