Cu mintea in patru colturi

bob-dylan-cronica-vietii-melePentru inceput, imi exprim nedumerirea fata de revolta unei parti a intelighentiei romanesti, in frunte cu Mircea Cartarescu, la decernarea Nobelului pentru literatura lui Bob Dylan. Suedezii au un premiu si niste bani pe care ii dau cui vor ei, nu cui vrem noi. Scurt si simplu.

Lamurind acest aspect, am purces, asa cum fac de cativa ani incoace, sa il descopar pe noul laureat.

Spun bine sa-l descopar pentru ca, desi il stiam dupa nume, figura si cateva melodii, Bob Dylan mi-era la fel de familiar ca scriitor precum Svetlana Aleksievici sau Patrick Modiano. Adica deloc.

Ca urmare, m-am pus pe citit o carte din categoria biografii, memorii, jurnale, intitulata Cronica vietii mele.

Titlul e putin inselator: Bob Dylan nu are vreo rigoare in a prezenta evenimentele si trairile care i-au compus viata,  mintea ii fuge in diverse parti si te provoaca la un exercitiu de descifrare care aduce surprinzator de mult cu un roman modern. Contribuie la senzatia asta si abundenta de metafore lejere, dar surprinzatoare, prin care Dylan creioneaza locuri si persoane cu o eficienta a scriiturii de invidiat.

Sunt multe pagini dedicate unor cantareti sau melodii care, meloman inrait sa fii, si tot ti-ar fi necunoscute, insa sunt si unele cu reflectii si patanii irezistibile; cele mai amuzante mi s-au parut cele in care cantaretul-poet se declara exasperat de rolul mesianic ce i se atribuie si cloceste tot felul de metode pentru a-i scadea popularitatea, curat Spirache din Titanic Vals.

Asa am inteles si de ce a intarziat sa reactioneze dupa aflarea vestii despre premiu. Probabil s-a scarpinat in varful claii de par incaruntit si s-a intrebat: Sa il iauuu? Sa nu il iauuu? Hai ca il iau, ce chitara mea!

film-bob-dylanE lucru indeobste stiut ca Nobelul pentru literatura are si o componenta extra-literara, adica premiatul a facut ceva, cumva cu scrierile sale si in afara mintii cititorilor. In cazul de fata, membrii Academiei suedeze s-au gandit sa aleaga pe un om pe care nu-l poti prinde cu totul, care iti scapa printre degete cand crezi ca i-ai imobilizat personalitatea.

Ca demonstratie, avem ineditul, dar derutantul film al lui Todd Haynes, I’m Not There., in care ipostaze ale manifestarii sale umane sunt interpretate de sase actori diferiti, variind de la un pustan de culoare la Cate Blanchett intr-un rol de zile mari.

E Bob Dylan poet? Nu stiu, hai sa vedem videoclipul de la Subterranean Homesick Blues si sa decidem.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca mi-au deschis o usa in labirintul mintii lui Bon Dylan.

 

 

2 Comentarii

  1. Eu recunosc că am fost dezamăgită de alegerea de anul acesta pentru că nu mi se pare că Bob Dylan ar fi o figură emblematică pentru literatură. Poate ar trebui să schimbe denumirea în Premiul Nobel pentru cultură ca să fie mai pe înțelesul tuturor 😀

    Reply
    • Nu e rea titulatura propusa de tine, mai ales ca si anul trecut, dar si mai de demult, laureati au fost si altii, din afara literaturii. Urmand acelasi sir al ideilor si aducandu-mi aminte ca Obama a primit Nobelul pentru Pace la mai putin de un an de cand devenise presedinte, cred ca si acest premiu ar trebui redenumit ca „Premiul pentru o figura pasnica” :).

      Reply

Lasa un comentariu.