O mare nesimtire

star_wars1Ca sa nu cumva sa intru in 2016 cu vreo datorie fata de cei ce imi fac onoarea de a-mi citi cateodata articolele, scriu despre Star Wars: The Force Awakens si impresia deplorabila ce mi-a fost pricinuita de acesta.

Ii avertizez pe aceia care nu au vazut inca filmul ca voi dezvalui aspecte legate de cele ce se petrec in cadrul lui, pentru ca aici e buba cea mare.

Nu sunt un fan inrait al universului Star Wars, dar, pentru ca am o varsta deja venerabila, am vazut fiecare film din serie de cel putin doua ori, asa ca sunt destul de in tema cu personajele si evolutia actiunii, incat sa spun ca aceasta noua pelicula se face vinovata de o mare nesimtire.

Da, nu ma sfiesc sa folosesc acest termen, foarte tare, care mi-a fost smuls cam pe la jumatate, cand n-am avut incotro decat sa constat ca evenimentul cinematografic al anului este fix Star Wars: A New Hope, vizual augmentat, evident, si cu unul, doua personaje rasucite putin.

Momentul de epifanie a fost cand aia rai au tras cu o arma mare rotunda in niste planete nevinovate. Pana atunci, scenele decupate din filmul din 1977 se tinusera lant, dar ridicolul acesteia (cu un discurs fascist racnit fara urma de arta actoriceasca) in contrast cu gravitatea celeilalte (nu pot sa uit durerea lui Obi Wan sublim interpretat de Alec Guinness) au ridicat dezamagirea la nivel de revolta.

Cam asa scrasneam si eu din dinti de la un moment incolo.

Cam asa scrasneam si eu din dinti de la un moment incolo.

Toate celelalte esecuri ale filmului au intregit-o: nostalgia stupida a replicilor dintre Harrison Ford si Carrie Fisher, personajul negativ care este nereusit total (un adolescent razgaiat inzestrat cu ceva abilitati supranaturale pentru care nu are niciun merit, pentru ca le-a mostenit de la ma-sa) si ridicolul luptelor cu sabiile laser (dintre care una beneficiaza si de replici CO-PI-A-TE dupa infruntarea dintre maestru si ucenic din vechiul, dar bunul Star Wars).

La aceasta mai adaugati si tupeul de a-l trece pe Mark Hamill in distributie, desi nu-i vedem fata decat intr-un cadru excesiv de patetic la final.

Singurul aspect placut din Star Wars: The Force Awakens este un robotel pe nume BB-8, care reuseste performanta de trezi de unul singur prin posturi si gangurit electronic acelasi amuzament pe care il reusea legendarul duo R2-D2 + C-3PO.

star_wars2

Singurul destinatar al simpatiei mele.

In incheiere, am doua mesaje, unul pentru oricine n-a vazut inca acest film si vrea s-o faca si altul pentru realizatorii lui:

Nu le dati satisfactie si bani!

Sa va fie rusine!

star_wars4

Asta au facut cu Star Wars: l-au stalcit.

 

5 Comments

  1. Aoleo, dar chiar nu ti-a placut de nici un fel:)))! Eu sunt putin mai ingaduitoare, dar e drept ca filmul asta nu are nimic original..e un fel de re-adaptare cu iz „politically correct” (o fata periculoasa si un personaj relativ principal de culoare)! Da’ ala negru…ala negru, nici nu merita sa i se zica ala negru! Concureaza fara sa vrea, cu personajul din Star Balls:))) (dar mai putin credibil si mai plictisitor)! Per total, m-am si distrat la film ca a fost adeseori ridicol, so merge:)!

    Reply

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.