S-a deschis sezonul Oscarurilor

arrival1Exista un risc pentru un film, cand se confrunta cu un cititor care e familiar cu materialul scris pe care se bazeaza productia cinematografica. Riscul creste cand varianta literara i-a mers la inima lectorului transferat in postura de privitor.

La acest risc s-a supus Arrival ca pelicula derivata din superba nuvela Story of Your Life din la fel de superbul volum de povestiri al lui Ted Chiang despre care povesteam entuziasmat acum ceva timp.

Insa, in zilele lui bune, Hollywood-ul poate sa iasa chiar si din cele mai incurcate situatii intertextuale; a reusit cu Life of Pi si a reeditat performanta si acum.

Primele merite i se cuvin regizorului Denis Villeneuve, mare maestru al inocularii de tensiune, pe care o compune cu flerul celui care isi cunoaste mestesugul, fara graba, cu pasi domoli, dar siguri. Ca unul care cunostea subiectul cap-coada si vazuse reclama filmului, tot am fost capturat de fiorul apropierii de misterioasele obiecte zburatoare si mi-am tinut rasuflarea in preajma primului contact cu heptapozii. Imaginile, sunetele, coloana sonora, montajul, toate sunt asamblate si finisate cu maiestria unui designer care se respecta.

arrival2

Dat fiind ca sursa literara apartine prozei scurte, un impas ar fi fost caracterul schematic al naratiunii, insa scenaristul Eric Heisserer dilata povestea lui Ted Chiang adaugand niste elemente de suspans si actiune, cu o oarecare tenta de cliseu, fara a aduce vreo atingere ideii initiale.

arrival3

Ce insufla, totusi, viata acestei pelicule este interpretarea interiorizata a lui Amy Adams. Stiind-o din The Fighter, unde e expansiva pana la agresivitate, am apreciat si mai mult abordarea retinuta a acestui rol si fatalismul care ii staruie in ochi, spulberat de intense momente de mobilizare intelectuala sau de placerea de a descoperi.

Poate ca titlul pe care l-am dat acestui articol pare hazardat, dar calitatea filmului si cateva ocheade aruncate la previziuni ma indreptatesc sa cred ca Arrival va fi acolo.

arrival4

 

2 Comments

  1. Dupa miniseria Childhood’s End nu credeam sa mai apara un SF care sa ma tina atat de prins si atat de tensionat. Remarcabil regizat, remarcabil jocul lui Amy Adams si la fel este si coloana sonora. Thumbs up!

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.