Cuceriri SF (5)

Inca patru lucrari remarcabile din universul SF-ului s-au strecurat in cotloanele mintii mele:

This Immortal – aceasta carte al lui Roger Zelazny este bine vazuta (a fost egalul lui Dune la premiul Hugo!) si bine scrisa, dar este prea scurta. De obicei apreciez concizia, insa nu si aici. Actiunea de tip roman de spionaj se incinge si se stinge prea repede pentru a fi savurata cum trebuie, iar cadrul terestru dezolant, ajuns in stadiul de santier arheologic, vizitat de colonisti de pe alte planete, merita mai multe pagini, nu doar cele cateva tuse descriptive, ce-i drept reusite, ale autorului. In plus, ca un mare pasionat de istoria religiilor si credintelor religioase, am simtit ca mitologia pe fondul careia Zelazny isi construieste personajele si situatiile e cumva in contradictie cu tematica si lait-motivele SF-ului.

_cuceririSF5_1

A Canticle for Leibowitz – daca mai sus aminteam un caz in care doua domenii nu sunt compatibile pentru un roman, acum sunt in situatia de a ma declara incantat de maiestria cu care Walter M. Miller, Jr. a imbinat viata monahala cu renasterea tehnologica. Dupa ce un razboi nuclear a ravasit omenirea si a readus-o intr-un ev mediu arid si plin de radiatii, o manastire devine locul in care farame din cunoasterea umana sunt pastrate si valorificate. Cu umor si profunzime psihologica, scriitorul creioneaza si maruntele conflicte care anima lacasul monahal, si mediul infiorator extern, in care fiinte diforme si despoti nemilosi sunt antrenati in eterne inclestari pentru putere. Nu pot decat sa-mi imaginez cum au receptat contemporanii lui Miller (cartea a aparut in 1960) nararea apocalipsei nucleare, daca pana si pe mine m-au trecut fiorii.

_cuceririSF5_2

The Terminal Experiment – un roman modern, ca tematica, dar si ca scriitura. Fara a redacta un tom interminabil, Robert J. Sawyer reuseste sa adune in cartea sa o descriere tehnologizata a existentei sufletului, cronica dificultatilor dintr-o casnicie, reflectii asupra mortii si sensului vietii, interactiunea om-inteligenta artificiala si remarci caustice, dar amuzante, asupra lumii contemporane. Savantul care descopera ce anima fiinta omeneasca si cele trei variante virtuale ale sale sunt personaje bine conturate, iar povestea in care sunt angrenate degaja un veritabil suspans cinematografic. Un roman care te tine cu sufletul la gura in timp ce-l citesti si cu mintea treaza mult timp dupa.

_cuceririSF5_3

Stories of Your Life And Others – o colectie de povestiri SF care m-a dat pe spate pur si simplu! Nu stiu ce sa apreciez mai intai: varietatea lor (de la lungime la tema sau la stil), inteligenta cu care sunt scrise sau senzatia ca fiecare dintre ele luata separat se poate bate cu oricare dintre marile romane pe care le-am descris in aceasta serie de articole. Autorul lor, Ted Chiang, are o preocupare anume pentru limbaj si cum acesta influenteaza gandirea, insa nu se sfieste sa atace si alte subiecte. Cel mai mare chin la care m-ati putea supune ar fi sa imi cereti sa aleg care dintre povestiri mi-a placut cel mai mult.

_cuceririSF5_4

Cuceriri SF

Cuceriri SF (2)

Cuceriri SF (3)

Cuceriri SF (4)

3 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.