Cu burta la gura: Knocked Up vs. Juno

Incep cu un trusim cras: la conceperea unui copil participa doua persoane, de sex opus. In patrimoniul cultural universal, daca s-a intamplat ca unul dintre protagonisti sa fie impotriva acestei urmari a actului copulativ, acesta a fost, de regula, barbatul. Singura exceptie care imi vine in minte e Ion al lui Rebreanu.

In 2007, americanii au plusat la capitolul dilema morala. Ce-ar fi daca sarcina ar aparea total pe neasteptate si impotriva vointei ambilor parteneri? Tema asta a fost mama a doua filme, Knocked Up si Juno, iar ca tata, eu banuiesc un subtil lobby pro-life.

Knocked Up si Juno sunt precum gemenii din La Rasarit de Eden al lui Steinbeck: nascuti din aceeasi mama, dar dezvoltati in saci embrionari diferiti.

Knocked Up e odrasla model a cinematografiei americane, mai precis, din neamul comediilor romantice cu iz psihologic implicit. Are un scenariu decent de educativ si de hazliu, interpretari standard (cu un plus pentru actorul principal Seth Rogen), surprize ioc si un final rupt direct din genomul happy-end-ului. Peste ani, Knocked Up va face parte din marea masa a filmelor de gen si va avea o sansa din 100 sa fie ales de pe raft de cuplul hotarat sa petreaca o seara indoor si sa se dedea la practici pasibile de a produce urmasi.

Pe de alta parte, Juno e un fel de copil-problema: agasant pe alocuri, derutant uneori si genial cateodata. Toate astea sunt in primul rand rodul unui scenariu diabolic (scris de Diablo Cody:)) si pe buna dreptate castigator de Oscar, care incita pe actori la niste super-prestatii. Si cum sarcina si nasterea sunt podoabele femeilor, acestea isi iau caimacul in Juno: Ellen Page este ciudat-amuzanta in ipostaza ei de rebel fara cauza bortos, iar Jennifer Garner este superba in rolul viitoarei mame care isi urmareste copilul crescand in pantecele alteia. Este posibil ca Juno sa fie genul de film uitat de multi, pentru ca are un mare defect: nu poate fi plagiat.

In America, oamenii mai au inca puterea sa viseze ca un copil este prilej de fericire si comuniune. In Romania, ne mandrim ca un film despre un avort brutal a castigat premiul la Cannes si gasim motiv de ampla discutie in copilele care raman gravide la 12 ani.

5 Comments

  1. Si daca inversam topica expresiilor din ultima idee: „In America…raman gravide al 12 ani” si zicem asa : In America, oamenii nu au cu ce film despre „un avort brtutal” sa se mandreasca, pentru ca nu au avut asemenea subiecte de tratat. In Romania, oamenii nu mai au inca puterea sa viseze ca un copil este prilej de fericire si comuniune, pentru ca avem copile care raman gravide la 12 ani?

    Reply
  2. Ana, de ce am inversa topica expresiilor din ultima idee? Eu cred ca a fost destul de clar. Nu inteleg ce ai voit tu sa subliniezi. Poate ne explici…

    Reply
  3. pot sa spun ca am vazut ambele filme….de cave vreme…juma de an…ceva de genul si nu ma gandeam nici in veci sa fac o analogie intre ele…pentru ca mi se par total diferite.
    asa cum spui tu, Knocked up, este genul de film pe care peste ani nu l-ai lua din raft sa il vezi…mi s-a parut un pic stupid…imi aduc aminte ca l-am vazut asa…ca toata lumea discuta despre el…si rula in cinematografe…l-am vazut cu prietenul si faceam misto de cum ar fii sa…asa…
    iar Juno, l-am vazut in camin cu niste prietene, mi s-a parut ffff interesanta ideea si m-a facut sa imi dau seama ca poate sunt mai pregatita pt multe chestii, decat as fii crezut vreodata(nu ma refer la a face un copil), plus ca felul lor de a fii deschisi m-a uimit f mult!
    oricum, cert este ca nu exista grad de comparatie intre cele doua filme, unul fiind facut sa ne amuze si altul fiind facut sa ne dam seama de realitatea, nu neaparat cruda, ci cum nu o intalnim in Romania, ca la noi nu se prea face ca in Juno.
    ce ciudat e….daca ramai gravida cu un tip cu care ti-ai tras-o o data si fara sa te protejezi, poti sa pastrezi copilul, ca deh….esti destul de mare sa ai grija de el, dar daca ramai cu cel la care tii, la o varsta prea „inocenta”, atunci nu prea ai scapare si in cazul de fata, s-a ales o varianta onorabila de a cum spune americanu’ ” deal with the problem”.

    Reply
  4. Raspuns: pentru ca ar avea o alta semnificatie. Nu am lasat mesajul ca un „comentariu” ci ca o alta idee, in masura in care s-ar gasi cineva care sa o guste. Eu nu critic! Cu exceptia anumitor domenii.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.