O minte iscoditoare si sugubeata

Va tineti de glume FeynmanCu exceptia lui Einstein, in jurul niciunui om de stiinta nu s-a creat o legenda comparabila cu cea a lui Richard Feynman.

Asa scrie pe coperta inferioara si recunosc fara sa ma ascund ca de aceasta legenda nu auzisem in viata mea pana sa primesc de la prietenii de la libraria online Libris cartea intitulata Va tineti de glume, domnule Feynman! in care fizicianul cu pricina isi povesteste patanii si experiente de viata incepand cu post-pruncia si terminand cu senectutea.

Lecturand aceste intamplari, am descoperit un personaj intr-adevar deosebit. In primul rand a fost foarte bun in domeniul sau, adica al fizicii, pentru care a luat si Nobelul in colaborare cu alti doi cercetatori. Un alt motiv pentru care consider ca fost foarte bun este ca toate experimentele si explicatiile sale din domeniu au constituit pentru mine pagini albe, scrise, dar albe din punct de vedere al comprehensiunii. N-o sa insist asupra propriei incompetente in acest domeniu.

In al doilea rand, Feynman a fost inteligent pentru ca a fost curios. I-a atras ceva atentia, s-a si aplecat asupra respectivei chestiuni cu pasiune devoratoare. De exemplu, l-a atras misterul hipnozei, asa ca n-a ezitat sa fie el cel hipnotizat, iar senzatiile rezultate sunt descrise cu acuratete si luciditate.

Nu in ultimul rand, Richard Feynman a fost un om activ, care nu si-a petrecut viata doar intre osciloascoape si alte daraveruri de-ale fizicii. I-a placut sa agate, sa bea, sa interactioneze cu fel si fel de membri ai societatii umane, iar din feluritele intamplari care au survenit, unele ca urmare a hazardului, altele cautate cu insistenta, savantul extrage lectii de viata care respecta cei patru P pe care i-am inventat acum pe loc: pertinente, percutante, pretioase si pentru toata lumea.

Va tineti de glume, domnule Feynman! este o carte care trece de la foarte hazlie (recte accesibila) la foarte savanta (recte inaccesibila) foarte rapid, asa cum se intampla si in viata. Poate ca tocmai asta e lectia cea mai importanta de luat in seama.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru povestea unui om care isi merita reputatia de al doilea cel mai hatru om de stiinta al omenirii.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.