Oscaruri în pandemie 2021 – A Love Song for Latasha

Anul trecut, America a fost zguduită de proteste învolburate, a căror scânteie a fost moartea bărbatului de culoare George Floyd din cauza tratamentului brutal la care a fost supus de poliție, în cadrul procedurilor de arestare.

În România, această poveste a părut exagerată.

Era infractor, până la urmă, au spus multe voci la unison.

Cum să faci un martir din el?

Nu o să reiau controversa, însă o să le aduc la cunoștință compatrioților mei că acea tragedie nu a fost singulară în istoria Statelor Unite, așa cum, din păcate, oroarea care răzbate din If Anything Happens I Love You se menține proaspătă – încă opt persoane au fost ucise de un scelerat înarmat de curând în Indianapolis, după alte două atentate petrecute recent în țara care se încăpățânează să vadă în deținerea de arme o virtute.

Nominalizat la categoria Documentar scurt, A Love Song for Latasha, filmul regizat de Sophia Nahli Allison, este o mărturie multiplă despre o fetiță de culoare împușcată de proprietara unui magazin, pentru bănuiala de a fi furat o sticlă de suc de portocale de doi dolari.

Se întâmpla la începutul anilor ’90, iar urmarea acestei stupide și teribile întâmplări a fost o rundă de proteste cel puțin la fel de acerbe precum cele din 2020.

Auditiv, urmărim amintirile membrilor familiei și ale prietenelor, voci îndurerate, deloc războinice, dar revoltate, care te mișcă și te conving că discriminarea negrilor în SUA este încă o problemă reală, dincolo de excesele de corectitudine politică ale unora sau altora.

Vizual, A Love Song for Latasha, este construit ca un videoclip MTV, cu decupaje rapide, derulări inversate și chiar secvențe de animație. Deși ciudată, o astfel de alegere stilistică devine din ce în ce mai coerentă, pe măsură ce naratorii nevoiți să rememoreze trauma încearcă să găsească alinare în genunile absurdului care le-a răpit o ființă dragă.

E o tristă coincidență că titlul unuia dintre filmele remarcabile ale acestui sezon de Oscar – A Promising Young Woman – putea fi folosit și aici.

Câteva destine de succes și de folos pentru omenire nu au fost retezate din cauza stupidității și discriminării și răutății gratuite?

Omenirea a progresat, dar mai are mult de muncă.

Tenet

The Trial of the Chicago 7

Mank

Ma Rainey’s Black Bottom

News of the World

Druk

colectiv

If Anything Happens I Love You

My Octopus Teacher

Pieces of a Woman

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.