Mai citim, mai aflăm una-alta, mai deslușim câte ceva din cele câte există sub soare:
Superlativele României – am parcurs această carte ca pregătire a participării la un concurs de cultură generală despre România, care a avut loc deja, însă cunoștințele și imaginea despre țara în care locuiesc au ieșit sporite perpetuu. Redactată de un colectiv de autori (Ioan Mărculeț, Cătălina Mărculeț, Daniela Marcu, Vasile Mărculeț), lucrarea este structurată ca o enciclopedie, cu un stil pe măsură, și prezintă locuri de la foarte mari la foarte mici. Acestea din urmă sunt cele care mi-au atras atenția cel mai mult. Așa am regăsit lacul Bistreț, situat nu departe de locul de baștină al tatălui meu, un paradis ornitologic pe care îl voi vizita negreșit vara aceasta, precum și lacul Învârtita, cel mai mare lac pe gips din România, o raritate pe care am avut ocazia să o admir după prelungi căutări alături de niște prieteni cu spirit de exploratori. Tot astfel am aflat și despre castanii de la Baia Mare, despre laurii de la Zimbru, despre Fânațele de la Suatu, despre Turnul Trompeților din Mediaș (un veritabil Turn Pisa al României) și alte câte și mai câte daruri ale naturii și ale istoriei. Concluzia: avem o țară frumoasă, hai s-o și locuim pe măsură.
Fortune’s Formula – nu vă repeziți, sub acest titlu nu se ascunde vreo rețetă magică, însă nici nu strâmbați din nas, nu e vreo escrocherie. Este o carte foarte documentată care străbate o arie vastă, de la istoria gangsterilor și a jocurilor de noroc la teoria investițiilor profitabile la bursă. Ideea centrală pornește de la ”criteriul Kelly”, care, utilizat judicios, îi poate feri (nota bene! pe termen lung) pe barbugiu sau pe broker de faliment și îi poate ajuta să iasă în câștig. Nu mă pronunț în privința aplicabilității acestei formule, însă nu ezit să spun că autorul William Poundstone este un excelent portretist: mafioți, oameni de știință, rechini de pe Wall Street, toți se întrupează sub condeiul său. O lucrare interesantă, chiar și în cele mai incomprehensibile momente ale sale, cele ale descrierilor tranzacțiilor cu acțiuni, pagini care mi-au adus aminte de The Big Short și de concluzia extrasă acolo – lumea întreagă e un cazinou, iar oameni sunt jucători sau mize, după caz.
Scurtă istorie a beției – cred că nu mai e nevoie să vă prezint subiectul acestei cărți, așa-i? De menționat că termenul ”istorie” are deplină acoperire, deoarece Mark Forsyth pleacă din Antichitate, trece prin symposium-uri grecești și convivium-uri romane, poposește în mănăstirile medievale, face un ocol pe la azteci, ajungând într-un final la campionii bahici ai lumii, la ruși adicătelea. Documentat, dar niciodată plictisitor, spumos ca un Dom Perignon autentic, volumul reușește să țină același echilibru precum filmul Druk – nu cade niciodată în apologia beției deșănțate, dar îți face o poftă teribilă să îți uzi gâtlejul. Hai noroc și la mai mare!
Non-ficţiuni pe care le-am citit
Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (33)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (34)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (35)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (36)
Non-ficțiuni pe care le-am citit – Ediție de pandemie
Non-ficțiuni pe care le-am citit (38)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (39)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (40)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (41)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (42)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (43)
Non-ficțiuni pe care le-am citit (44)