Non-fictiuni pe care le-am citit (24)

Iata alte trei carti de non-fictiune care asteptau de multisor sa fie prezentate:

Antifragile. Things that Gain from Disorder – un autor spumos si virulent, indiferent daca ii aprobi ideile sau nu, Nicholas Nassim Taleb isi extinde in aceasta carte aversiunea din Black Swan fata de orice practica menita a prevedea viitorul. Lucrarea e mai greu de rezumat, pentru ca autorul isi urmeaza naravul simpatic de a ingloba chestiuni de statistica si apologii ale culturii clasice, insa pot sa va redau cateva concepte care mi-au ramas in minte. In primul rand, „antifragil”, adica rezistent la orice inseamna evenimente neprevazute sau schimbari radicale; daca ma uit in societatea romaneasca, constat ca o sursa a necazurilor multora este ca sunt foarte fragili si nici nu au de gand sa inteleaga si sa actioneze in sensul sporiri gradului propriu de antifragilitate. Un alt concept interesant este cel de „practici apofatice”, un termen imprumutat de Taleb din ortodoxismul rasaritean, prin care se insista asupra a ce NU trebuie facut pentru a-ti fi bine, in contradictie cu sistemul prescriptiv anglo-saxon care prolifereaza prin cartile de asa-zisa ajutorare a propriului sine. Mai pe scurt, cum ar spune doctorii: Primum non nocere.

Superforcasting: The Art and Science of Making Predictions – cred ca, daca ar fi in fata mea acum, Nicholas Nassim Taleb m-ar trage de urechi pentru ca am indraznit sa citesc aceasta carte, ale carei idei si recomandari contrazic exact pe ale sale, insa nu pot decat sa le dau dreptate autorilor celei de fata, Philip E. Telock si Dan Gardner, care pornesc de la premisa ca viata noastra este o suita permanenta de prognoze, asa ca n-ar strica sa stim sa le realizam cat mai bine. Partial narativa, in acel curat stil american care convinge, dar pe care merita sa il privesti cu rezerva, cartea ofera prilejuri destule de extrage tehnici de imbunatatire a previziunilor, printre care algoritmul lui Enrico Fermi, principiul Goldilocks sau conceptul de „perspectiva exterioara” (daca te insori si ai impresia ca mariajul tau este intruchiparea perfectiunii, ar fi bine sa afli care e rata divorturilor in regiunea ta, pentru varsta si profilul tau socio-economic, ca sa te racoresti un pic). O lectie suplimentara pe care am extras-o din aceasta lucrare este si perceptia asupra ce inseamna un specialist bun in prognoze vs. unul stralucit: de acum incolo, daca unul imi spune ca sunt sanse 80% sa ploua, iar altul afirma ca ar fi 74%, o sa-l cred pe cel din urma, pentru nu a ajuns la cifra aia deloc rotunda din intamplare.

Gut. The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ – o carte scurta despre o parte a corpului nostru despre care ar trebui sa stim mai multe, dar nu o facem, de care ar trebui sa avem mai multa grija, dar nu o facem – sistemul digestiv. Autoarea, Giulia Enders, o nemtoaica al carei umor si entuziasm contrazice stereotipurile referitoare la natia careia ii apartine, ne poarta prin traseul pe care il urmeaza mancarea, de la introducerea in cavitatea bucala pana la defecare, si nimic din ce ne prezinta nu pare dezgustator, ci dimpotriva, ne lasa cu senzatia ca asistam la un miracol. Poate o sa-mi spuneti ca m-am trezit dintr-o hruba, insa ideea ca sistemul nostru digestiv corespunde in proportie de 80% celui imunitar de aici mi s-a intiparit in minte si chiar mi-am adjustat comportamentul un pic de cand am avut aceasta revelatie. Beneficiind si de ilustratii simpatice, realizate chiar de sora autoarei, aceasta carte si lectura ei reprezinta o reparatie istorica fata de un moment din viata mea de liceu, cand mi-am luat un 3 cat mine de mare si o mustrare inubliabila de la semi-senilul, dar si semi-genialul meu profesor de biologie, dl. Stamate: „Nu se poate, mai omule, sa ajungi la varsta majoratului si sa nu stii nimic despre stomac!”.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

Non-fictiune pe care le-am citit (9)

Non-fictiuni pe care le-am citit (10)

Non-fictiuni pe care le-am citit (11)

Non-fictiuni pe care le-am citit (12)

Non-fictiuni pe care le-am citit (13)

Non-fictiuni pe care le-am citit (14)

Non-fictiuni pe care le-am citit (15)

Non-fictiuni pe care le-am citit (16)

Non-fictiuni pe care le-am citit (17)

Non-fictiuni pe care le-am citit (18)

Non-fictiuni pe care le-am citit (19)

Non-fictiuni pe care le-am citit (20)

Non-fictiuni pe care le-am citit (21)

Non-fictiuni pe care le-am citit (22)

Non-fictiuni pe care le-am citit (23)

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.