Cititul, curat mestesug de desteptaciune, daca e practicat in mod adecvat:
Out of Our Minds – daca ar fi sa vorbim in termeni cinematografici, aceasta lucrare a lui Sir Ken Robinson este un fel de prequel la The Element, explorand criza ce se prefigureaza in sanul omenirii, pe masura ce tehnologia evolueaza, iar modul de lucru si educatia bazate pe repetitie dispar ca necesitate. In atare conditii, creativitatea, in sensul ei cel mai larg, devine o cerinta obligatorie, iar autorul acorda spatii ample unor tablouri socio-educationale care demonstreaza cat de oropsita este inca aceasta latura a intelectului nostru. Mari solutii n-am regasit in aceasta carte, insa am apreciat vastul camp de actiune al lui Robinson, care a cutreierat lumea si domeniile in lung si in lat pentru a-si ilustra spusele. In plus, paginile autobiografice sunt redactate cu un umor englezesc a-ntaia.
The Happiness Advantage – inflatia de manuale despre fericire si alura de indice bancar de pe coperta ar putea avea darul sa descurajeze pe oricine s-ar afla in situatia de a alege aceasta carte de pe un raft, insa, in cazul de fata, ar fi regretabil, pentru ca Shawn Achor reuseste performanta de a trata un subiect batatorit, ce spun eu, betonat de-a dreptul, intr-un mod, daca nu original, atunci foarte personal. Desi nu lipsesc mentiunile auto-laudative (corporatii si corporatisti care i-au aplicat sistemul si au virat-o brusc spre beatitudine si productivitate) ce trebuie luate cu rezerva si desi multe din explicatiile sale fac referire la studii si idei deja clasice in domeniu, umorul autorului este irezistibil, fapt facilitat si de povestirile despre pataniile proprii, nu tot timpul magulitoare, dar bine integrate concluziilor pe care vrea sa le avanseze. Despre noutati la nivel de principii nici nu incape vorba, insa unele metode de a le pune in practica nu sunt de lepadat.
The Person and the Situation – fara a fi placuta sau facila, aceasta carte a lui Lee Ross si Richard E. Nisbett este una importanta. La finalul ei, am avut aceeasi impresie ca la Thinking, Fast and Slow a lui Daniel Kahneman, ca mintea mi-a fost recalibrata inca un pic spre luciditate, insa dupa o lectura solicitanta si, pe alocuri, redundanta (desi am inteles in timp ca tocmai aceasta asigura caracterul temeinic al intelegerii). Exista tentatia in psihologie de a atribui comportamentul unui individ trasaturilor sale interioare, iar cei doi autori doresc sa o demonteze si sa directioneze atentia si catre situatia in care acesta se gaseste; in acest scop, prezinta si dezbat, intr-un mod care nu face mari concesii de usurinta profanilor, experimente si concluzii, unele avand chiar si zeci de ani vechime, dar foarte relevante si astazi. Paradoxal, prima parte a cartii, cea teoretica si dificila, este cea mai interesanta, cea de-a doua, in care sunt prezentate un fel de analize aplicate ale principiile enuntate anterior, fiind mai ingaduitoare la inteles si cu un caracter mai speculativ. In ceea ce priveste analiza comportamentului unui persoane intr-o anumita situatie, Ross si Nisbett fac o distinctie intre modul de gandire al unui specialist si cel a unui laic; trufasa dihotomie, insa dupa ce vezi cat de predispusi suntem la a face judecati eronate si a lua decizii pripite, parca le dai un pic dreptate.
Non-fictiuni pe care le-am citit
Non-fictiuni pe care le-am citit (2)
Non-fictiuni pe care le-am citit (3)
Non-fictiuni pe care le-am citit (4)
Non-fictiuni pe care le-am citit (5)
Non-fictiuni pe care le-am citit (6)
Non-fictiuni pe care le-am citit (7)
Non-fictiuni pe care le-am citit (8)
Non-fictiune pe care le-am citit (9)
Non-fictiuni pe care le-am citit (10)
Non-fictiuni pe care le-am citit (11)
Non-fictiuni pe care le-am citit (12)
Non-fictiuni pe care le-am citit (13)
Non-fictiuni pe care le-am citit (14)