Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Cum, necum, alte trei carti de non-fictiune mi-au trecut prin fata ochilor si prin dendritele neuronilor:

non-fiction1

Why Him? Why Her? – Desi nu pare la fel de serioasa precum celelalte lecturi, am ales cartea asta pentru caracterul sistematic in care Helen Fisher a descompus amorul in cea precedenta. Aici totul se invarte in jurul a patru arhetipuri si modul cum se combina (imbarliga, pentru mai multa claritate). Nimic nou, nimic spectaculos, insa un gand nu-mi da pace: care e diferenta dintre clasificarea aceasta, realizata de o persoana care e somitate intr-un domeniu stiintific, si componentele zodiacului, hulite de unii si luate mult prea in serios de altii?

non-fiction2

Who Owns the Future – o carte care atrage atentia asupra modului cum tehnologia suprima mai multe locuri de munca decat creeaza. Cat se poate de adevarat, in ceea ce ma priveste. Problema cu lectura cartii este avalansa de abstractiuni tehnice (daca va vine sa credeti ca exista si asa ceva) de care uzeaza autorul, Jaron Lanier. In plus, el insusi recunoaste ca a fost parte a subtilei dictaturi informatice care pune stapanire pe vietile noastre, asa ca ideile pe care le propaga trebuie luate cu rezerva ca vin din partea unui revoltat, nu neaparat a unui spirit lucid. Iar solutiile cam lipsesc.

non-fiction3

The Willpower Instinct – luata separat, cartea scrisa de Kelly McGonigal despre puterea vointei n-ar parea nici uluitor de interesanta, nici deosebit de inovativa, insa, daca o asez in contextul atator lucrari de gen care s-au perindat prin aceasta rubrica ad-hoc, e de apreciat sistematizarea metodelor menite sa intareasca autocontrolul. De mentionat ca acesta reprezinta atat capacitatea de te opune tentatiilor nocive, cat si aceea de a te urni pentru ceva util. Vechi sau noi, tipic americane sau universal valabile, ideile specialistei sunt bune, iar una chiar e de implementat imediat: cand va mananca palma sa cumparati ceva de care nu aveti nevoie sau va arde buza dupa o prajitura, desi sunteti cu risc de pre-diabet, nu va fortati sa uitati de ispita definitiv; amanati decizia/actiune pentru doar 10 minute. O perioada scurta, pe care o puteti suporta, dar in care vointa poate castiga.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

 

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.