Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

A trecut ceva timp de la ultimul articol similar, insa tot am reusit sa adun cateva non-fictiuni demne de mentionat:

non fictiuni_c_1

Why We Love – o carte despre dragoste si multele ei aspecte, care marseaza mult pe elementele biochimice ale sentimentului care misca sori si stele. Helen Fisher tinde sa explice poate prea multe trairi prin vanzolirile hormonilor in creier, insa starile pe care le deceleaza sunt identificabile de catre oricine, iar universalitatea lor are potential sa te reconcilieze cu acele neimpliniri sau situatii inexplicabile legate de amor.

non fictiuni_c_2

Monoculture. How One Story Is Changing Everything – o carte care m-a captivat, chiar daca tonul ei e un pic apocaliptic. Intr-o forma foarte simplificata, ideea ei ar fi ca, in orice moment al istoriei, au existat diverse povesti (a se citi doctrine, credinte etc.) care au coexistat in societate, numai ca acum povestea economica se infiltreaza in fiecare sector la societatii, ceea ce nu-i a buna. Cat de benefic e capitalismul in diverse domenii ale vietii, asta ramane de stabilit, insa autoarea F.S. Michaels e de apreciat pentru stilul fatidic pe care il imprima expunerilor sale. De citit si de reflectat.

non fictiuni_c_3

Man’s Search for Meaning – cat de aproape pare aceasta carte de sumedenie de lucrari de dezvoltare personala care impanzesc librariile, si cat de departe este totusi! Viktor E. Frankl isi sustine ideile referitoare la sensul vietii drept principala nevoie a oricarui individ prin cel mai graitor exemplu: propria supravietuire in lagarul de la Auschwitz. Primo Levi si Elie Wiesel sunt alti cronicare remarcabili ai acelei pagini care arde in istoria umanitatii ca un perpetuu fier rosu, insa aici am vazut o detasare aproape stiintifica; suferintele traite de autor ii slujesc drept studii de caz pentru mecanismul spiritual pe care il considera responsabil de faptul ca scapat cu viata din infern. Concluzia e clara: daca acest om a putut sa-si gaseasca un scop in viata, atunci n-avem nicio scuza sa nu ne gasim si noi.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

 

 

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.