Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Trei carti din categoria non-fictiune s-au alaturat suratelor din articolele anterioare:

non fictiuni_d1

Liespotting – Avand subtitlul Proven techniques to avoid deception, cartea Pamelei Meyer nu este vreo lucrare revolutionara, ci doar una bine sistematizata, chiar hiper-sistematizata as spune. Pe autoare o intereseaza minciuna si detectia ei in mediul profesional corporatist, de care se ocupa exclusiv in partea a doua a cartii, cea care m-a lasat cu totul indiferent. Pana acolo, mi-am revazut cunostinte teoretice pe care le-am mai cules si din alte parti si am ramas cu una, doua idei noi (testul cu litera Q pe frunte mi se pare foarte ilustrativ).

non fictiuni_d2

Religion for Atheists – Cu eruditia si umorul un pic acid care il caracterizeaza, Alain de Botton ia la puricat cateva religii mari ale lumii si le demonstreaza utilitatea, dincolo de teoriile cosmologice care ii invrajbesc pe adeptii lor. Am rezonat cu mai toate ideile sale, in special cu aceea ca oamenii nu sunt fiinte perfecte, iar religia porneste exact de la aceasta premisa pentru a-si structura practicile si obiceiurile. De remarcat ca Botton vizeaza crestinismul, iudaismul si budismul, dar nu sufla o vorba despre religia musulmana. Sa nu fi gasit nimic util in ea sau sa fi considerat ca e mai cuminte asa?

non fictiuni_d3

Decisive – cartea lui Chip si Dan Heath este din aceeasi stirpe precum a Pamelei Meyer de mai sus, adica o sistematizare a modului cum sa te descurci mai bine in viata, in cazul de fata cum sa iei decizii. Si cei doi autori fac uz de acronime care contin diverse prescriptii, insa nu ascund ca m-a impresionat coerenta si fluiditatea ideilor, care nu se adreseaza doar lumii afacerilor, ci pot genera strategii viabile pentru orice fel de situatie cotidiana.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

 

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.