Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Printre obligatii mondene, profesionale si introspective s-au strecurat alte trei carti de non-fictiune. Iata-le:

nonfiction_a1

Status Anxiety – o carte de Alain de Botton si binecunoscuta sa preocupare de a lua aspecte din istorie, arta sau filosofie si de a le aplica la lumea contemporana, pentru a-i alina nelinistile si angoasele. De data aceasta, insa, nu i-a iesit atat de bine, pentru ca invatamintele pe care ar fi trebuit sa le extrag au fost sufocate de multitudinea de fapte sau citate. Uite ca si eruditia prea mare are neajunsurile ei.

nonfiction_a2

The Power of Habit – asa cum o arata si numele, este o carte despre obiceiuri: cum apar, cum se schimba, cum ne guverneaza viata. Ce-i pot reprosa lui Charles Duhigg este ca a scos un ditamai volumul in jurul unei scheme (altminteri sugestive) care diseaca manifestarea unui obicei, cand mergea foarte bine si un eseu de vreo 20 de pagini. Psihologia actelor habituale nu e o noutate, Aristotel s-a ocupat de ea cu vreo doua mii de ani in urma, insa povestile adunate de autor merita citite pentru ca ilustreaza cat de inrobiti suntem deprinderilor.

nonfiction_a3

The Noonday Demon – ispitit de superba sa prelegere de www.ted.com, m-am aplecat asupra cartii lui Andrew Solomon despre depresie. A fost o lectura inegala din punct de vedere al interesului pe care mi l-a starnit. Autorul este scriitor de profesie, si asta se vede in anumite capitole, in special cele referitoare la propria afectiune, care sunt abisale pur si simplu, care te captiveaza si te infricoseaza in acelasi timp. Pentru ca n-a ocolit nicio perspectiva asupra depresiei, de la medicamente la aspecte institutionale, anumite bucati ale cartii devin mult prea tehnice, iar unele se refera la realitati ale Americii, deci departate de ale noastre. Insa demersul ca intreg este colosal, este o incursiune in intuneric, intr-un parc tematic deloc amuzant, iar la final vei avea tatuata pe suflet concluzia cartii, pe care o voi reda literar, sigur fiind ca as intruni asentimentul total al lui Andrew Solomon:

Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

 

2 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.