Non-fictiuni pe care le-am citit (10)

Inca trei carti de non-fictiune si-au lansat ideile catre mine, dorind sa ma influenteze; sa vedem cum:

non-fictiuni_alegerea lui hercule

Alegerea lui Hercule – o colectie de eseuri despre placere si datorie in secolul nostru. Autorul, A. C. Grayling, manifesta un libertarianism apasat, mai ales in privinta moravurilor sexuale. Formularile sale sunt bune, dar nu zdrobitoare, iar ideea de a utiliza acel moment din legenda lui Hercule mi s-a parut inspirata, desi se inscrie in acelasi curent al exploatarii antichitatii de parca acum ar fi descoperita.

non-fictiuni-pema-chodron

Places That Scare You – autoarea este o adepta a budismului de tip tibetan si propune aplicarea unor practici mentale si verbale ale acestei religii in scopul gestionarii fricii si stresului. Prima parte a cartii consta intr-o pledoarie pentru compasiunea fata de toate fiintele, convingatoare si usor de insusit, insa a doua abunda in formulari care trebuie repetate, iar acest ritualism contravine spiritului meu eclectic. De retinut ideea de baza ca a alunga motivele de ingrijorare si a cauta tot timpul sa stam bine proptiti in certitudini nu e o solutie pentru a scapa de frica.

non-fictiuni-quiet-introverts

Quiet. The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking – o carte excelenta de la inceput si pana la sfarsit. Autoarea, Susan Cain, se declara ea insasi a fi introvertita, asa ca toata incursiunea ei in lumea interioara si manifestarile exterioare ale acestei categorii de oameni care care tac si le fac este ilustrativa si foarte amuzanta. Pentru un extravertit ca mine, o lucrare ca asta e exact cheia sa ii inteleg pe introvertiti, mai ales ca am cativa care imi sunt foarte apropiati. Premisa de la care porneste Susan Cain este ca stigmatul aplicat celor retrasi ca fiind antisociali se trage din faptul ca traim intr-o lume a deschiderii si asertivitatii exagerate. Ii cam dau dreptate.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

Non-fictiune pe care le-am citit (9)

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.