Non-fictiuni pe care le-am citit (17)

Cu greu ma pot gandi la argumente impotriva cititului, insa foarte usor in favoarea lui:

Aristotle and an Aardvark Go to Washington – dintre toate tentativele duetului Thomas Cathcart & Daniel Klein de a reda in stil haios domenii serioase si abstracte (au mai incercat cu filosofia si cu aspectele transcedentale), aceasta mi se pare cea mai reusita. Mai precis, cei doi apeleaza la terminologia retoricii clasice pentru a scoate diseca declaratii politice inepte sau de rea-credinta. Chiar daca bascalia lor educativa vizeaza preponderent demagogia si stupiditatea de peste Oceanul Atlantic, mecanismele de identificare a discursurilor falacioase sunt universal valabile.

Drive – produs exponential al stiintei americane de a face marketing, aceasta carte are subtitlul The Surprising Truth About What Motivates Us, dar, dupa ce m-am scuturat de aceasta afirmatie bombastica, am putut sa apreciez coerenta expunerii lui Daniel H. Pink. Ideile avansate se compun intr-un esafodaj decent conturat si, desi unele dintre ele mi s-au parut discutabile, am gasit pasaje despre anumite experimente psihologice ingenioase, ale caror concluzii (cum ar fi despre traseul asimptotic catre maiestrie) pot sa-mi nuanteze gandirea despre acest subiect.

The Happiness Hypothesis – in ciuda suprasaturarii pietei si spatiului virtual cu lectii de intelepciune inspirata de antici, aceasta carte a lui Jonathan Haidt s-a remarcat rapid printr-o viziune bine structurata si cu idei indraznete, care contrazic o buna parte a literaturii motivationale. De exemplu, nu respinge din start consumul de antidepresive, ci il recomanda pentru aceia pe care nu i-a ajutat „loteria corticala”. Aceasta expresia este una din multele metafore reusite pe care autorul nu se sfieste sa le foloseasca pentru a-si ilustra decalogul componentelor unei existente implinite. Daca ar fi sa-i imit stilul de expunere, as spune ca Haidt nu e un condeier, ci un arhiect iscusit, care ne ofera, la final, planul detaliat al constructiei celei mai importante pe care o avem de gestionat: propria viata.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

Non-fictiune pe care le-am citit (9)

Non-fictiuni pe care le-am citit (10)

Non-fictiuni pe care le-am citit (11)

Non-fictiuni pe care le-am citit (12)

Non-fictiuni pe care le-am citit (13)

Non-fictiuni pe care le-am citit (14)

Non-fictiuni pe care le-am citit (15)

Non-fictiuni pe care le-am citit (16)

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.