De la Arles la Amman. Cum?

Daca pasii va poarta prin sudul Frantei, la Arles, si prin arida Iordanie, in Amman, dincolo de diferentele considerabile, veti gasi urmele unei civilizatii care s-a intins odinioara de la un colt al Mediteranei la celalalt – cea romana.

Multi au fost cei care s-au inhamat la titanica sarcina de a prezenta povestea modului cum un obscur oras italic a realizat cea dintai globalizare, iar lor li se alatura si Mary Beard prin lucrarea SPQR. O istorie a Romei antice, pe care am primit-o prin bunavointa celor de la libmag.ro.

Desigur, cartea englezoaicei merge pe un drum nu batatorit, ci pavat precum Via Appia, asa ca nu e cazul sa insist pe subiect, ci mai mult pe abordare.

Stilistic, extremele in povestirea extraordinarei ascensiuni a Romei sunt, pentru mine, Theodor Mommsen si Indro Montanelli. Primul, neamt, riguros, placid, ofera o naratiune precisa si detaliata, bazata pe o monumentala munca de sistematizare epigrafica; al doilea, italian, spumos, ireverentios amuza si apropie apucaturile personajelor istorice de cele ale contemporaneitatii.

Intre cei doi, Mary Beard se apropie de Mommsen prin vastitatea materialului istoric pe care il organizeaza, insa imprumuta si de la Montanelli paralelele cu prezentul, pe care le-am vazut criticate undeva, dar pe care eu, unul, le consider, necesare: folosita cu grija, istoria este cel mai bun profesor si un instrument de prognoza nepretuit.

O alta critica adresata acestei lucrari, pe care mi-au cazut ochii pana sa apuc sa o citesc, era ca trateaza mai in detaliu epoca Republicii, si mai putin pe cea a Imperiului. Da, se prea poate ca figurilor unor Nero sau Caligula sa fie mai interesante, insa germenii succesului provin din acea perioada in care romanii si-au faurit niste institutii care s-au perpetuat pana in zilele noastre (nu era Corneliu Vadim Tudor supranumit „Tribunul”, cu toata demagogia asociata? Nu avem senatori care voteaza legi tampite?) si si-au conturat un spirit care i-a ajutat sa il invinga pe un dusman de legenda, cartaginezul Hannibal, asa ca aprob decizia autoarei de a-si canaliza eforturile in aceasta directie.

A lectura SPQR. O istorie a Romei Antice e ca si cum ai vizita un loc pe care il indragesti si il cunosti foarte bine: mai gasesti oricand ceva care sa te surprinda.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.