Non-ficțiuni pe care le-am citit (38)

Vremea se urâțește, lecturile se întețesc. Iată câteva dintre ele:

The RichFrom slaves to super yachts. A 2000 year history e subtitlul acestei cărți și e suficient de ilustrativ în a-i descrie sumar conținutul. Începe de la Crassus, acel adesea ignorat membru al primului triumvirat din Roma Antică și ajunge până la bancherii veroși care au împins mapamondul în criza financiară din 2008. Se simte un pic de stângăcie stilistică la capitolele care vizează personajele de care ne desparte secole sau milenii, precum și o încercare cam prea apăsată de a le sculpta un profil care să îi facă asemănători mogulilor prezentului, însă, pe măsură ce ne apropiem de zilele noastre, John Kampfer devine mai suculent și mai ironic în exprimare, iar poveștile mult mai spectaculoase. Fiecare categorie de ultra-avuți are specificul ei, însă cea despre Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga este amuzant de revoltătoare. Bogații ăștia! Oare sunt necesari? Nu știu, par însă inevitabili.

Adapt – altă carte la care ideea de bază este precis comprimată în subtitlu – Why Success Always Start with Failure. Tim Harford sintetizează procesul evoluției în biologie și încearcă să îi regăsească principiile aplicate în lumea afacerilor, divertismentului sau operațiunilor militare. Unele capitole mi s-au părut divagații, altele greu de pătruns (îndeobște lumea finanțelor, la fel de incomprehensibilă ca în The Big Short al lui Adam McKay), dar există și pagini pe care le-am sorbit cu nesaț, precum cele despre invazia americană în Irak, sau care au distilat învățămintele lucrării într-un mod limpede precum cristalul. Le-am prins șpilul atât de bine, încât îmi permit să le rezum aici: 1. testați idei cât mai diverse, știind că unele vor da greș; 2. eșecurile trebuie să fie supraviețuibile (licență poetică proprie; pentru explicație, vezi bancul cu ciupercile); 3. păstrează ce a mers și elimină ce nu a mers. Simplu în teorie, greu, deși util, de pus în practică.

Star Wars and History – o carte parcă scrisă pentru mine, ucenic al muzei Clio, dar și pasionat (fără fetișism) de universul Star Wars. Volumul editat de Nancy R. Reagin și Janice Liedl explorează paralele dintre diverse aspecte ale poveștilor din primele șase capitole ale epopeii intergalactice și fenomene, personaje sau evenimente din istoria omenirii. Nivelul de detaliu al expunerilor este moderat, iar comparațiile rezultate sunt uneori discutabile, însă acestea sunt inconveniente minore față de plăcerea lecturii. Am apreciat curajul colectivului de autori de a aborda, dincolo de chestiunile spectaculoase (tripla sursă de inspirație pentru cavalerii Jedi) și unele profunde și deranjante: sclavia, psihoza armelor nucleare sau eșecul utilizării masive a tehnologiei în confruntarea cu un adversar care se agață de un ideal. Lucrarea face un pic de dreptate episoadelor I-III din saga Star Wars, îndelung criticate că sunt încurcate și chiar ridicole, demonstrând că sunt expresia unor preocupări contemporane lor, așa cum adulatele producții din trecut reflectau lumea în care au fost plăsmuite. Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste. Mai ales când se desfășoară a long time ago, in a galaxy far, far away…

Non-ficţiuni pe care le-am citit

Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (33)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (34)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (35)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (36)

Non-ficțiuni pe care le-am citit – Ediție de pandemie

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.