Non-fictiuni pe care le-am citit (26)

Printre evenimente diverse s-au strecurat si trei lecturi de non-fictiune, asa ca iata-le:

Mind Performance Hacks – o culegere de ponturi, trucuri si strategii pentru a avea o activitatea intelectuala mai buna, variind de la foarte tehnice (in special cele de memorie si de matematica) la unele mai generale, care vizeaza starea de bine a organismului, in general. Autorul Ron Hale-Evans face o treaba buna in a le explica, dar exagereaza putin cand vine vorba sa le prezinte beneficiile. Pentru ca e imposibil, cu toate manevrele mnemotehnice rulate, sa retii toate ideile din aceasta carte, e evident ca e una care merita consultata periodic.

Homo Deus – am multe de obiectat impotriva acestei noi carti-senzatie a lui Yuval Noah Harari: in primul rand, cel putin o treime din continut (prima parte) se regaseste si in Sapiens, asa ca n-am putut scapa de senzatia ca autorul a vizat si niste castiguri mai facile, catalizate de succesul editorial initial; in al doilea rand, termenul „istorie” din subtitlul „A Brief History of Tomorrow” este periculos de eronat, deoarece proiecteaza ideea ca speculatiile (nu sunt nimic altceva) ale lui Noah Harari se vor intampla intocmai, ca si cum ar fi izvorate de vreo sibila; nu in ultimul rand, pesimismul omniprezent al autorului este contrazis de insasi evolutia omenirii de pana acum. Veti intreba, fireste, daca exista si ceva demn de lauda in Homo Deus. Raspunsul este da, pentru ca nu pot sa nu apreciez efortul sau de a aduce impreuna istorie, economie, psihologie si tehnologie; acesta este umanistul secolului al XXI-lea, acela care poate opera cu termeni si concepte din stiinte si arii cat mai diverse. O carte de citit cu scepicismul activ.

Why We Sleep – ma aflu intr-o mare dilema: cum sa fac sa laud aceasta carte atat de tare, insa credibil, incat sa va conving si pe voi sa o cititi? Nu ati avea decat de castigat, chiar daca in acest moment credeti ca a lectura cateva sute de pagini despre ceva atat de banal precum somnul este o pierdere de vreme. Autorul Matthew Walker este un veritabil om de stiinta, iar lucrarea sa abunda in descrieri de experimente solide si ilustrative, insa este si un om cu o misiune, aceea de a restaura somnul ca un dar pretios pe care ni l-a oferit natura pentru a invata, a ne vindeca si a trai cat mai bine. Idei utile sau macar demne de supuse reflectie se pot extrage cu duiumul din aceasta carte, iata cateva dintre ele, extrase aleatoriu: diferenta dintre sase ore de somn si sapte e mai mare decat o arata aritmetica; cafeaua e la fel de nasoala precum amfetaminele; lumina LED e ecologica, dar e daunatoare. In incheiere, nu pot sa nu reiau simpatica observatie a lui Matthew Walker: daca va apuca somnul citind Why We Sleep, nu e o ofensa adusa autorului, ci un compliment.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

Non-fictiune pe care le-am citit (9)

Non-fictiuni pe care le-am citit (10)

Non-fictiuni pe care le-am citit (11)

Non-fictiuni pe care le-am citit (12)

Non-fictiuni pe care le-am citit (13)

Non-fictiuni pe care le-am citit (14)

Non-fictiuni pe care le-am citit (15)

Non-fictiuni pe care le-am citit (16)

Non-fictiuni pe care le-am citit (17)

Non-fictiuni pe care le-am citit (18)

Non-fictiuni pe care le-am citit (19)

Non-fictiuni pe care le-am citit (20)

Non-fictiuni pe care le-am citit (21)

Non-fictiuni pe care le-am citit (22)

Non-fictiuni pe care le-am citit (23)

Non-fictiuni pe care le-am citit (24)

Non-fictiuni pe care le-am citit (25)

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.