Non-ficțiuni pe care le-am citit (36)

Vremuri de stat în casă, vremuri de citit, așa că iată rezultatele:

The Ultimate Business Guru Book – există un proverb anglo-saxon potrivit căruia nu e indicat să judeci o carte exclusiv după copertă și e foarte bine să îi dați crezare în cazul de față, pentru că, dincolo de titlul bombastic, se ascunde o antologie amplă a unor gânditori, dar și practicieni din domeniul managementului și al afacerilor. Adepții culturii înalte vor strâmba din nas, când vor vedea că nu mă sfiesc a-i numi filosofi ai lumii contemporane, însă nu poate nega nimeni că universul marilor companii și a economiei de piață e însăși structura societății de azi, iar structura și valorile pe care se bazează ajung până în casele noastre. Autorul Stuart Crainer face un efort enciclopedic monumental, reunind și sintetizând carierele și ideologiile unei multitudini de nume, variind de la unele deja consacrate, precum Dale Carnegie, Henry Ford sau Abraham Maslow, la unele total necunoscute, cel puțin mie, dar nu mai puțin fascinante, precum Igor Ansoff, Akito Morita sau Peter Senge. Și, dacă mai aveați nevoie de vreun argument că n-avem de-a face cu o carte de duzină, aflați că printre acești teoreticieni ai managementului apar și Machiavelli sau Sun Tzu. E firesc, marile idei au darul perpetuității.

How to Survive – un titlu de care mulți simt probabil nevoia să se agațe în perioada asta. Trebuie să îi dezamăgesc puțin, deoarece lucrarea lui John Hudson, instructor al forțelor speciale britanice, nu este vreo rețetă standard despre cum să trecem pandemia. Autorul are o formulă de gândire și acțiune care poate sluji unor drept reper cum să abordeze o situație dificilă, însă, pentru mine, marea calitate a cărții rezidă în exemplele reale și incredibile pe care Hudson le folosește pentru a-și ilustra ideile. Dacă unii oameni au avut puterea de a se târî, la propriu, o lună prin junglă, ca să ajungă la liman, bănuiesc că om putea și noi să supraviețuim acestei crize, nu cea mai nasoală prin care a trecut omenirea în istoria ei. Și, apropo de istorie, rămâne cea mai frumoasă poveste.

Linked – ”rețea” e un cuvânt cu multiple conotații, dar Albert-Laszlo Barabasi are ambiția să ne demonstreze că există o universalitate a aplicării teoriei acesteia în domenii care merg de la Internet și Hollywood la celula umană. De când mă știu, mi-a fost greu să accept că există o rețetă aplicabilă oricând și oricum înțelegerii existenței, însă autorul (născut în Transilvania într-o familie maghiară și plecat întru împlinirea academică în SUA) ne ia ușurel și, începând cu rețele simple, ne duce către un model coerent și atât de bine argumentat, încât parcă începi să îl vezi aievea în jur. Apărută în 2002, cartea este, evident, puțin depășită din punct de vedere al actualității informațiilor, însă tocmai această perimare a factualului scoate și mai pregnant în evidență claritatea teoreticului. Mai deunăzi mă uitam la harta răspândirii virusului Covid-19 în România și, fără să-mi dau seama, m-am pomenit etichetând Suceava drept un ”hub”, iar județele Timiș, Arad și Hunedoara drept un ”cluster”. Ca profesor și om de știință, Albert-Laszlo Barabasi poate fi satisfăcut că, mulțumită muncii sale, există încă un om care înțelege lumea un pic mai bine.

Non-ficţiuni pe care le-am citit

Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (33)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (34)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (35)

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.