Non-ficțiuni pe care le-am citit – Ediție de pandemie

Situația în lume pare nemaivăzută multora, dar oare așa este? O ediție specială a acestei sub-rubrici de recenzii este dedicată aflării răspunsului la această interogație.

Plagues in World History – așa cum o arată și titlul, cartea lui John Aberth este o succintă prezentare a celor mai importante molime care s-au abătut asupra omenirii. Dacă despre Marea Ciumă și epidemia de gripă spaniolă din 1918-1919 am lecturat descrieri mai detaliate, pe care le veți găsi în continuare, grație acestui volum mi-am făcut o imagine completă și despre alte afecțiuni năprasnice, precum tuberculoza, holera sau febra tifoidă. Lupta împotriva fiecăreia are ceva ce poate fi regăsit în prezent, dar merită menționat modul în care oamenii de știință ai secolului al XIX-lea au acționat în privința holerei, căreia i-au dat de cap într-un fel pe care azi l-am numi procesarea de Big Data. Capitolul despre SIDA este oarecum diferit, deoarece această maladie este cea mai recentă și cea care încă mai suscită reacții diverse din punct de vedere al mentalităților care o înconjoară și al tratamentului pe care îl necesită. Concluzia generală: lupta omului cu boala este veche de când istoria și nu se va sfârși decât odată cu istoria.

The Great Mortality – îmi pare rău, trebuie să vă spun încă de la început: am râs copios la această poveste detaliată a celei mai nasoale epidemii pe care a cunoscut-o omenirea vreodată. John Kelly reușește cumva să infuzeze relatările despre Moartea Neagră în diverse părți ale Europei cu un umor nepermis de bun, fără a face rabat de la erudiție sau de la coerența expunerii. Metodic, autorul prezintă ravagiile produse de ciumă urmând conturul continentului și extrăgând mărturii de la variatele surse contemporane tragediei. Dar nu cifrele te țin captiv în această lectură, ci panoplia reacțiilor umane, care, așa cum bine sublinia Andrew Cuomo (guvernatorul statului New York, unul dintre campionii decenței și eficienței luptei împotriva Covid-19 în SUA), variază de la și mai rele din partea celor răi la și mai bune din partea celor buni. Sub condeiul cui trebuie, istoria este cea mai amuzantă poveste, chiar și când nu-i poți spune frumoasă.

The Great Influenza – iată că ne apropiem și de zilele noastre, atât cronologic, cât și medical sau societal, cu această monumentală frescă a impactului gripei spaniole în anii 1918-1919 în Statele Unite ale Americii. Acest mic neajuns, de a se referi doar la o singură țară, trece neobservat după ce te afunzi în povestea pe care John M. Barry o compune ca pe un film grandios. Actorii sunt diverși oameni de știință, fiecare reliefat de către autor cu un veritabil fler de romancier, fiecare depunând strădanii contra cronometru, iar cadrele mai largi copleșesc prin bogăția informațiilor, dar și prin frapantele asemănări cu tot ce se întâmplă în zilele noastre. Corupția și prostia unor oficiali, lipsa de de transparență a autorităților, senzația de neputință în fața avansului contagiunii, criza personalului medical, penuria echipamentelor de protecția, nu e nimic din ce a ținut titlurile ziarelor în ultima vreme care să nu regăsească în această carte. Reconfortant? Da și nu. Un lucru e cert – acea boală a lovit mai crunt în specia umană decât o face Covid-19. Ori prezentul virus e mai blând, ori suntem totuși mai pregătiți și mai uniți decât am fost vreodată. Oricum, eu aleg să văd partea plină a vasului Petri. Câtă vreme respirăm, suntem încă în viață. Iar viața este speranță.

Aveți grijă de voi!

Non-ficţiuni pe care le-am citit

Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)

Non-ficţiuni pe care le-am citit (33)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (34)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (35)

Non-ficțiuni pe care le-am citit (36)

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.