Porti catre apa si suflet

O expozitie de fotografie de la Muzeul Olteniei Craiova, cu un subiect aproape banal – Fantanile Oltenieimi-a trezit niste paralele mentale nebanuite.

Colectia le apartine artistilor Dorian Delureanu si Cristian Bassa, care si-au propus sa cartografieze si sa redea fantanile de uz comunitare din regiunea Olteniei, insa poezia vizuala astfel rezultata depaseste simplul obiectiv etnografic.

Efectul fotografiilor se face simtit treptat, pe masura ce parcurgi cu privirea imagini similare, dar cu mici variatii de detalii.

Am distins doua mari directii simbolice:

Pe de o parte, ghizdurile surprinse in prim-plan, care se deschid ca niste guri prin care adancurile pamantului ne vorbesc si ne impartasesc darul fara de care nu am putea exista.

De cealalta, imaginile de ansamblu ale unei fantani pierdute intr-un peisaj natural sau vag antropic m-au trimis cu gandul la Japonia si la portile sufletului numite „torii”. O fantana este mai mult decat o simpla constructie, e o forma de sacru functional, ceva care reconciliaza nevoia fizica si comuniunea cu natura.

Sursa: www.muza-chan.net

Un avertisment: expozitia mai adasta in sala „Stefana Ciuceanu” a Muzeul Olteniei Craiova doar pana pe 31 martie 2017.

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.