De ce Dumbo nu este rasist (pe înțelesul stângiștilor de două parale)

Una dintre știrile care mi-au crescut temperatura corpului, fără să am Covid, a fost decizia celor de la Disney de a elimina de pe conturile de utilizatori-copii a filmului de animație Dumbo (1941), pe motiv că încurajează stereotipiile rasiale.

Pelicula a stârnit încă de demult o astfel de controversă (îi vizează pe acei păsăroi haioși negri), însă mă mir că nimeni nu a observat că avem de-a face de fapt cu o minunată alegorie a integrării și depășirii unei condiții speciale.

Povestea este cam așa:

Elefănțelul eponim se naște cu o malformație, niște urechi mari, care îl bagă în tot felul de buclucuri și îl expun la marginalizare, pe care o depășește cu ajutorul înduioșătoarei afecțiuni materne, a unui șoricel de tot hazul și a păsăroilor mai sus amintiți.

Stai așa!

Adică mitul aversiunii elefanților față de rozătoare se transformă aici într-o simpatică prietenie?

Ce frumos!

Să ne referim la păsăroi acum. Sunt construiți având în minte niște personaje de culoare (inclusiv marii trubaduri rătăcitori ai blues-ului din Delta Mississippi-ului), dar rolul lor în economia acțiunii este decisiv.

După ce îl iau inițial în derâdere pe elefănțel, îi înțeleg durerea de a fi dat la o parte și îl ajută să își transforme beteșugul într-o calitate.

Ce frumos!

Stereotipiile care mai reies din Dumbo vizează tagma clovnilor, dar după ce ne-au oferit Heath Ledger și Joaquin Phoenix, nu cred că mai doare pe nimeni asta, sau gașca de elefănțoaice (adică tot ai lui, nota bene!) urâcioase și bârfitoare.

Ahaaaa! sar feministele de trei coți în sus.

Haida de, să nu-mi spuneți că n-ați avut de-a face niciodată cu asemenea specimene!

Dacă vă încăpățânați să susțineți sus și tare că nu, ori ați trăit în hrubă până acum, ori sunteți de rea credință.

Ce?

V-am jignit?

Vă poftesc să mă reclamați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Între timp, eu mă duc să mai văd o dată Dumbo, care e o capodoperă de animație.

Vezi și numai pentru scena aia onirică, greu de egalat chiar și după atâta amar de timp.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.