Divinul material

pamant_sacru_monumente_sacreVa declar ex abrupto: daca va intereseaza religiile si mitologiile comparate, atunci e musai sa puneti cumva mana pe volumul Pamant sacru. Monumente sacre.

Aceasta lucrare elaborata de Brian Leigh Molyneaux si Piers Vitebsky are ambitia de a te purta in lungul si latul planetei si al istoriei si de a-ti prezenta relatia subtila a omului cu natura si cu spatiile materiale, naturale sau construite chiar de el.

Cand vine vorba despre o carte de cultura generala de un asemenea format si de o asemenea calitate editoriala, prima tentatie este sa o rasfoiesti pentru a te delecta cu imaginile, foarte numeroase si foarte variate. Acest periplu vizual este o experienta in sine si are potential sa faca orele sa se scurga pe nesimtite.

Contemplarea imaginilor va atrage dupa sine lectura explicatiilor acestora, iar de aici dorinta de a initia adevarata aventura oferita de aceasta carte nu mai este decat un pas.

Modul cum oamenii au inteles si imaginat manifestarea sacrului de-a lungul istoriei este fascinant, iar eruditia autorilor mentine aceasta stare de incantare, oferindu-ti exemple din culturi si perioade care altfel nu au legatura unele cu altele. Ce pot sa aiba in comun Stonhenge si labirintul din interiorul catedralei din Chartres sau canionul Chelley si marele altar de la Ise? Nu stiu, insa simplul exercitiu de a interpreta, compara si admira este un deliciu care transcende intelectualul.

Daca Mircea Eliade ar mai fi printre noi, sunt sigur ca i-am vedea cuvintele de lauda pe coperta inferioara a acestei carti.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o calatorie pe carari ale naturii si spiritualitatii.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.