Economie la energie pentru o planeta mai vie

N-a fost nevoie de prea multa reflectie pentru a adera la initiativa Comisiei Europene, care poarta numele autoexplicativ Economie la energie.

De indata ce am aflat de o astfel de campanie am rememorat nenumaratele ocazii cand am stins eu insumi becurile din alte camere decat cea in care ne aflam. Nimic special, va pregatiti sa ziceti, insa nu ma aflam la mine acasa, ci la diversi cunoscuti sau prieteni.

Unii m-au privit cu acea intelegere binevoitoare pe care o acordam celor care au o doaga in plus/minus, altii s-au simtit iritati, dar binecrescuti fiind, nu au facut decat sa-mi arunce priviri piezise. Nimeni nu a contestat, insa, validitatea si utilitatea demersului meu.

Unul dintre motivele de mandrie ale familiei noastre este ca am avut dintotdeauna un singur televizor si am reusit sa nu ne strangulam reciproc, in conditiile in care gusturile ne variaza de la Primera Division la Mezzo. Economie la energie facem astfel din oficiu, insa mai e de mentionat ca, in fiecare seara, scosul din priza al acestui aparat care livreaza iluzia informarii este unul dintre ritualurile obligatorii, aproape pe acelasi plan cu spalatul pe dinti.

Nici vorba ca televizorul sa mearga degeaba cand nu e nimeni in camera sau privitorul da o raita pana la frigider.

Acelasi ritual include si rooter-ul de wireless, pe care il vaduvesc de sursele de energie cu o obstinatie exasperanta pentru oaspetii nostri ocazionali; fiul unei verisoare, care manevra smartphone-ul chiar si cand infigea furculita in spaghetti, a uzat de tot arsenalul sau de persuasiune si tot n-a reusit sa ma induplece sa ii acord privilegiul sa navigheze pe Internet in tura de noapte.

De curand am cumparat o masina de spalat noua, iar pretul nu mi s-a mai parut asa piperat cand mi-a cazut privirea pe performantele ei in materie de economie la energie.

Daca vi se pare ciudat ca nu amintesc nimic despre aerul conditionat, este pentru ca nu avem si nici nu-i ducem lipsa.

O metoda pur personala de a economisi energia este aceea ca nu folosesc fierul de calcat foarte des; mi se mai intampla sa pun pe mine o camasa scoasa aleatoriu din garderoba, cu speranta ca pliurile dobandite in dulap vor disparea de la sine. De mentionat ca elementele feminine din familia mea detesta aceasta practica.

Ca simplu cetatean, v-am prezentat simple metode prin care face subsemnatul economie la energie, insa, daca vreti idei mai dezvoltate si mai argumentate si sunteti din Mioveni sau Craiova, puteti participa la caravana campaniei propuse de Comisia Europeana, in perioada 3-6 mai, respectiv 9-13 mai 2018.

In final, va invit sa priviti imaginea de mai jos; vedeti pelicula aceea albastra care invaluie Pamantul?

Fara ea n-ar exista viata pe aceasta Planeta, asa ca avem o datorie fiecare dintre noi, de la vladica la opinca, de a o proteja.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.