Politicianului ii sade bine sa fie prietenos

De-a lungul timpului, mi-am exprimat firave pareri despre monumente ale culturi universale, precum Etica nicomahica, Republica, Baghavad-Gita sau Edda.

In fata acestor lucrari de o valoare inestimabila, cartulia intitulata Mic manual de campanie electorala de Quintus Tullius Cicero ar parea insignifianta, insa o lectura atenta, care mai are si avantajul ca nu ia prea mult, dezvaluie argumente pentru a o plasa in ilustra lista de mai sus.

In primul rand merita clarificat aspectul referitor la numele autorului: Quintus Tullius Cicero nu este acel extraordinar orator si scriitor de care a auzit si o persoana cu inclinatii umaniste modeste, ci fratele sau, care ii adreseaza niste sfaturi despre modul de a-si desfasura campania electorala pentru consulat, magistratura suprema din timpul Republicii Romane.

Daca sunteti politician sau aspirati sa deveniti, acest mic manual va va impresiona prin structurarea logica a tipurilor de alegatori sau „stakeholders”, sfatul esential fiind sa nu pregetati a lingusi pe toata lumea, chiar si pe contracandidati, daca e cazul.

Daca va repugna lumea politicienilor, volumasul (volumelul, volumicul, cum vreti) va va edifica in privinta suspiciunii pe care trebuie sa o resimtiti fata de prietenia efervescenta care apare din partea aspirantilor la functii publice in perioade electorale, pe langa faptul ca va veti amuza rememorand evenimente mai recente (precum baile de multime ale lui Traian Basescu), avand drept catalizator pagini scrise acum doua mii de ani.

Din punct de vedere stilistic, ne se ofera si un bonus: aceasta editie, excelent ingrijita de Alexandru N. Cizek, include si cateva scrisori ale lui Marcus Tullius Cicero, adica marele orator in persoana, avand aceeasi tematica, fapt care ne permite sa facem o comparatie intre modul de redactare precis, dar sec al fratelui sau si cel spumos si ironic al celui pe care posteritatea l-a pus pe acelasi plan cu un Caesar sau Octavian.

Fiind o editie bilingva, romano-latina, avem si ocazia sa constatam cat se aseamana, dar si difera cele doua limbi, mama ilustra si fiica oropsita, dar darza, care a vietuit inconjurata de o mare slava intr-o alta parte a Europei.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru niste indicatii valoaroase, in caz ca imi da Aghiuta ghes sa ma bag in politica.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.