Nu scriu de bine despre Bobi Pricop pentru că-l cunosc.
Dimpotrivă.
Mă bucur că îl cunosc, pentru că despre ce a lucrat la Craiova n-am decât cuvinte bune.
Totul a început cu Profu’ de religie, o veritabilă explozie pentru mine, care mi-a demonstrat că se poate face teatru și altfel.
A urmat Iluzii, care mi-a dezvăluit un arsenal de tehnici scenografice devenite de referință la Teatrul Național din Craiova.
Apoi a venit momentul Autorul, o experiență teatrală care te implică, în calitate de spectactor, cum rar mi-a fost dat să trăiesc, mai ales că am avut norocul chior să stau lângă Claudiu Bleonț.
Ne-a mai oferit Bobi și două proiecte pe care le-aș vrea reeditate, spectacolul-lectură Contra libertății, o serie de vignete în care simplele stative pentru manuscrise au fost decoruri în toată regula, și fantastica serie de lecturi Out of the Books, pentru care aș fi vrut să mă clonez, ca să particip la toate.
Da, nu mă sfiesc să spun că Bobi Pricop este un fel de Midas care a trasformat în aur tot ce a atins, de la interpretări ale actorilor sau alegeri de texte la punerea lor în scenă.
Convins fiind de încă o astfel de transmutație, mă veți găsi negreșit la premiera celui mai nou proiect al său, Radio de Eric Bogosian, care se va juca în sala cea mare a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova pe 14 și 15 decembrie 2019, la ora 19:00.
Piesa recreează atmosfera, îndelung exploatată de cinematografie sau televiziune, a radioului american de ani ’80, spaţiu de dezbatere și dezlegare a limbii, imposibilă în alte medii de comunicare în masă.
Pe lângă faptul că sunt curios cum va aborda Bobi provocarea unui spectacol în sala mare (până acum a exploatat mizanscene mai intime), remarc prezența în rolul principal, al controversatului realizator Barry Champlain, a lui Sorin Leoveanu, despre care am remarcat că e foarte selectiv cu partiturile de la Naționalul craiovean.
Lui i se vor confesa sau îi vor adresa injurii pe calea undelor Gabriela Baciu, Cepoi Stefan, Constantin Cicort, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina-Carla Mangra, Maceșanu Dragoș Valentin, Catalin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu și Catalin Vieru.
Bobi Pricop are credit nelimitat la mine și cred că se va extinde după ce văd Radio.
Stai așa, cum aduni ceva la infinit?