Salvatorii melcilor sau Dilema lui Paris

Mai stiti povestea cu marul pe care scria „celei mai frumoase”, aruncat de Zeita Discordiei intre Atena, Afrodita si Hera, si scandalul iscat astfel?

Cum s-a solutionat? A fost adusa o persoana din exterior, mai precis Paris, caruia i-a revenit ingrata sarcina de a alege. A facut-o pana la urma si ce razboi sangeros s-a declansat din cauza asta!

Puterea acestui mit mi s-a relevat cu foarte mare pregnanta la piesa Salvatorii melcilor a celor de la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul are o structura ciclica, punandu-le pe cele trei protagoniste, Petronela Zurba, Anca Dinu si Geni Macsim in situatii similare, dar cu variatii de replici si de manifestari, astfel incat, dupa ce si a treia dintre ele are ocazia sa se manifeste pe scena, m-am pomenit intrebandu-ma:

Care dintre ele imi place/ma amuza mai mult? Spre deosebire de Paris, eu nu primesc nicio Elena, sa-mi influenteze decizia, astfel ca dilema persista chiar si azi, la mai bine de doua saptamani de cand am vazut piesa, si probabil voi ramane cu ea pana la finalul zilelor mele.

O singura certitudine am fata de Salvatorii melcilor: cunosc multe persoane care au fost la psiholog si s-au plans ca mai mult le-a daunat decat le-a folosit, asa ca personajul parodic al Haricleei Nicolau este o mica razbunare fata de aceasta tagma care, in Romania, include cam multi incompetenti.

Sa nu uit, mai am una – piesa e amuzanta foc.

Fotografiile sunt realizate de Albert Dobrin si obtinute prin bunavointa lui Marius Dobrin.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.